Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Financijska vještakinja utvrdila niz nepravilnosti u carinskom postupku

12.04.2011. 22:00
Financijska vještakinja utvrdila niz nepravilnosti u carinskom postupku


Zbog takvog carinjenja, kazala je vještakinja, TO Sentum je prodajom 745 tona šećera zaradio milijun i 615 tisuća kuna i za isti iznos oštetio državni proračun jer je i PDV plaćen po nižoj carinskoj tarifi. Svoju stručnu ekspertizu iznijela je za 31 carinsku deklaraciju na kojoj je zamijetila neispravnu šifru te devet skraćenih deklaracija


Suđenje desetorici optuženika: sedmorici zaposlenika Carinarnice Zadar, špediterki Aleksandri Grgić iz tvrtke “Intereuropa” te vlasniku Tomislavu Šariću TO Sentum Zadar i njegovom komercijalisti Alessandru Lodiju, jučer je nastavljeno svjedočenjem vještakinje za financije, računovodstvo i bankarstvo Marte Anđel.
Vještakinja je, naime, među ostalim iznijela kako je utvrdila da je šećer koji je TO Sentum uvezao iz Slovenije u carinskoj deklaraciji krivo tarifiran, odnosno da je upisana tarifa za industrijski šećer, iako je uvezen bijeli, kristalni šećer. Zbog takvog carinjenja, kazala je vještakinja, TO Sentum je prodajom tih 745 tona šećera zaradio milijun i 615 tisuća kuna te da je za isti iznos oštetio i državni proračun jer je i PDV plaćen po nižoj carinskoj tarifi. Vještakinja je svoju stručnu ekspertizu iznijela za 31 carinsku deklaraciju na kojoj je neispravnu šifru, a osvrnula se i na devet skraćenih carinskih deklaracija po kojima se podrazumijeva da se uvezena roba skladišti u privremenom skladištu.
– Iz dokumentacije Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi zamijetila sam da se kod tih devet deklaracija uvezena roba skladištila u prostorijama uvoznika, dakle da nije bila skladištena u nekom primjerenom skladištu niti je carinarnica izdala rješenje za skladištenje te robe. Šećer, točnije 214 tona, je iz luke Vukovar preuzet 25. svibnja, a već 30. svibnja prodan je pekarnici u Splitu i to prije nego je carinjen, što su, kazala je vještakinja Anđel, carinik i kontrolotr trebali primjetiti. U toj proceduri kada je riječ o skraćenim deklaracijama, špediter je taj koji obavještava carinike da je roba stigla i gdje se nalazi, istaknula je vještakinja, dodajući kako nije rijetkost ni da ih zamole da tu robu pregledaju još i dok je u kamionu. U svom vještvu navela je i kako je iz dokumentacije koju je vještačila primijetila kako je u vremenu od 31. srpnja pa do 31. listopada račun tvrtke Sentum bio solventan zbog značajnog priliva novca, upravo od prodaje šećera.
Na poseban upit predsjednika sudskog vijeća Borisa Radmana vještakinja je pojasnila kako izvoznik, tvrtka Jadran iz Slovenije, nije imala apsolutno nikakvog interesa niti koristi od toga da se šećer uvede po jeftinijoj tariri jer je u ugovoru sa TO Sentumom bila točno navedena cijena. Nakon dvosatnog izlaganja svojih stručnih nalaza sudska je vještakinja još toliko bila izložena “rafalima” upita devetorice branitelja koji su prije svega pokušali osporiti dijelove njezina vještačenja koji se odnose na postupak carinjenja, na što im je ona opetovano odgovarala kako carina ulazi u područje javnih financija pa da je stoga ona stručna za iznošenje vještva koje je sud od nje zatražio.
Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva carinike i špediterku se tereti za pogodovanje tvrtki Sentum prilikom carinjenja 743 tone uvezenog šećera, čime su na koncu zajedno državni proračun oštetili za više od 1,6 milijuna kuna.
Stavljajući ovjeru i svoj potpis svi carinici su prema navodima optužnice svjesno propustili naplatiti carinu prema realnoj tarifi te tako pomogli Šariću da ostvari protupravnu imovinsku korist.
Suđenje se nastavlja.