Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

I bebe na gimnastici!

12.04.2011. 22:00
I bebe na gimnastici!


Vježbanje je namijenjeno majkama koje imaju zeleno svjetlo od liječnika i bebama od 3 mjeseca do 3 godine, odnosno bebama od kad mogu samostalno držati glavu. Vježbe su fokusirane na trbuh i leđa, koji su najviše opterećeni tijekom trudnoće i u prvo vrijeme majčinstva. Kroz pokrete majke, i bebe se upoznavaju s različitim pokretima, kaže trenerica Martina Batur


Zadarske majke nakon poroda više ne moraju brinuti kako će uz obveze oko djeteta tjelovježbom skinuti višak kilograma nakupljenih u trudnoći jer od prošlog tjedna u Zadru postoji gimnastika za mame i bebe.
U okviru Gimnastičkog kluba Salto na Višnjiku trenerica Martina Batur pokrenula je gimnastiku za mame i bebe.
– U Hrvatsku je trend vježbanja mama s bebama došao prije više od godinu dana, a mi pratimo trendove. Zapravo sam vidjela kako većina mojih prijateljica koje imaju male bebe žele ići vježbati, ali nemaju vremena ili nemaju kome ostaviti bebu. Onda sam pomislila, zašto ne bismo i mi u Zadru majkama izašli u susret. Za sad imamo osam polaznica, ali interes je velik pa mislim da ćemo uvesti još jednu grupu, rekla je Martina, inače profesorica kineziologije.
Kako kaže, vježbe su po intenzitetu prilagođene ženama koje su poslije poroda u osjetljivom razdoblju.
– Vježbanje je namijenjeno majkama koje imaju zeleno svjetlo od liječnika i bebama od tri mjeseca do tri godine, odnosno bebama od kad mogu samostalno držati glavu. Vježbe su fokusirane na trbuh i leđa, koji su najviše opterećeni tijekom trudnoće i u prvo vrijeme majčinstva. Kroz pokrete majke, i bebe se upoznavaju s različitim pokretima. A ovdje se igraju s drugim bebama, dok i same majke razmjenjuju dragocjena iskustva. Atmosfera na vježbanju je opuštena i slobodna. U svakom trenutku majke mogu dijete presvući, podojiti, nema tu strogoće. A i bebe nas nasmijavaju. To i je cilj, da se žene ovdje opuste, ističe Martina.
Gimnastika za bebe se održava dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom od 10 do 11 sati i košta 150 kuna mjesečno.
– Vježbanje dva puta tjedno za majke je dovoljno za vraćanje tonusa mišićima, razgibavanje, ali za neki ozbiljniji gubitak kilograma, uz vježbanje je važna pravilna prehrana. U svakom slučaju, dobro je za vraćanje u formu. U Zadru ne nedostaje djece pa se nadam da će i drugi centri uvesti tjelovježbu za mame i bebe, kaže Martina.
Jučer je na trening sa svojim petomjesečnim sinom Ginom prvi put došla Jelena Longin.
– Ovo je Ginov prvi trening. Potječe iz sportske obitelji i već nastavlja tradiciju, a nije još nije ni prohodao. Još su druge bebe same cure tako da je njemu super ovdje, smije se Jelena te dodaje da je vježbanje s bebom odlična stvar.
– Družim se s djetetom, posvetim se njemu, a istovremeno se vraćam u formu nakon poroda. I zadovoljan je i on i ja. Inače sam navikla stalno vježbati, ali kako imam još i kćer od godinu i pol dana, jednostavno ne bih stigla trenirati. A i atmosfera je odlična, opuštena, i trenerica i druge mame su super i sigurno ćemo nastaviti dolaziti, govori Jelena.
U zdravom tijelu zdrav duh. Od sad se u Zadru u to mogu uvjeriti i djeca od najmanjih nogu.