Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Izložba izuma i inovacija Rade Nekića

12.04.2011. 22:00
Izložba izuma i inovacija Rade Nekića


“Izum na dar” naziv je izložbe koju u Gradskoj knjižnici Zadar od 2. do 7. svibnja 2011. postavljaju Rade i Dragica Nekić. Na izložbi će biti prikazano te ponuđeno građanima na korištenje između 180 i 200 izuma i inovacija Rade Nekića, najtrofejnijeg hrvatskog inovatora, vlasnika oko 200 europskih i svjetskih medalja, dobitnika Zlatne povelje Udruge inovatora Zadarske županije za ukupan doprinos razvoju inovatorstva. Na izložbi u Gradskoj knjižnici javnosti će biti pokazani izumi i inovacije u širokom rasponu; od onih koji ulaze u područje tehničkih, preko dijagnostičkih do ljekovitih pripravaka i pripravaka za njegu tijela te prehrambenih proizvoda s dodatkom ljekovitog bilja. Izložbene inovacije Rade i Dragica Nekić  nude bez uvjeta, a među njima naći će se i recept za kruh s ljekovitim biljem i sladoledi s ljekovitim biljem. 
Rade i Dragica Nekić su na 39. međunarodnom salonu izuma, tehnologija i novih proizvoda u Ženevi, koji se održao od 6. do 10. travnja 2011. osvojili brončanu medalju i Posebno priznanje rumunjskog Ministarstva obrazovanja, istraživanja, mladih i sporta za univerzalna podesiva vrata koja se mogu montirati tako da se otvaraju i slijeva i zdesna.
Na 4. Međunarodnom sajmu inovacija, ekoideja, proizvoda i tehnologija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji Agro Arca 2011., koji se održava od 5. do 8. svibnja u Slatini, PTO Nekić predstavit će se s uljima za njegu tijela u posudama koja su replika antičkih staklenih posuda i biljnim mješavinama. U Slatinu, uz Radu i Dragicu Nekić, idu laureati natječaja za “Suvenir Zadarske županije 2011.” kojeg je organizirala Udruga inovatora Zadarske županije: Maraska – Zadar s Maraschinom, Ivan Gligora s Paškim sirom, Darko Dujela i Mladen Dušević s maslinovim uljem, OPG Novaković sa Smokvenjakom te kao gost Muzej antičkog stakla – Zadar, nagrađen za izradu suvenira – replika predmeta od antičkog stakla kakvi se čuvaju u Muzeju.