Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Maslenica je bila prekretnica

12.04.2011. 22:00
Maslenica je bila prekretnica


Akcija je počela 22. siječnja, trajala je četiri dana i bila pun uspjeh. Snage neprijatelja odbačene su od Jadranske magistrale, a njen najvažniji doprinos bio je što je podigla moral građanima. Maslenica je bila prekretnica u ratu, kazao je Mujić


Pričamo vam o Domovinskom ratu da ne zaboravite ljude koji su dali život i  ljude koji su branili Hrvatsku i  koji su donijeli mir budućim  generacijama, rekao je veteran  Domovinskog rata Željko Mujić učenicima osmog razreda  Osnovne škole Šimuna  Kožičića Benje na predstavljanju CD-a o akciji Maslenica,  koje je održano u sklopu projekta Zadarska županija u Domovinskom ratu u Osnovnoj  školi Šimuna Kožičića Benje.
– Vi danas idete na facebook,  kupate se svaki dan, a u Zadru  početkom 1993. godine nije bilo  ni struje ni vode. Nije bilo  ničega, djeca vaših godina su s  kantama išla po vodu, a za to  vrijeme su granate padale po  gradu. Okolna sela su bila  spaljena, ubijani su civili, cijele  obitelji. U to vrijeme jedina veza hrvatskog juga sa sjeverom  bila je preko Paškog mosta jer je  magistrala bila presječena. Preko Paga se dopremala oprema i  sve ostalo ne samo za Zadar i  ostatak Dalmacije nego i za cijelu Bosnu i Hercegovinu, rekao je Mujić dodajući da je  glavni razlog pokretanja akcije  Maslenica bila je prometna izoliranost, težak život civila, svakodnevni topnički napadi na  Zadar i neuspjeh u pregovorima.
– Akcija je počela 22. siječnja,  trajala je četiri dana i bila pun  uspjeh. Snage neprijatelja odbačene su od Jadranske magistrale, a njen najvažniji doprinos bio je što je podigla moral građanima. U to doba Hrvatska vojska imala je obrambenih uspjeha, ali ne i napadačkih. Akcija Maslenica je bila  naš prvi veći uspjeh i dala nam  je nade da će Hrvatska vojska  osloboditi teritorij pod okupacijom. Maslenica je bila prekretnica u ratu, kazao je Mujić.
Projekt Zadarska županija u  Domovinskom ratu provodi  Koordinacija za ljudska prava  Zadarske županije na čelu s  predsjednicom Davorkom  Krnčević.


 RIJEČ RAVNATELJA




Uoči predstavljanja CD-a učenicima OŠ Šimuna Kožičića Benje se obratio ravnatelj škole Marko Marin:
– O Domovinskom ratu se mnogo pisalo. Mnogi koji su pisali nisu bili skloni Hrvatskoj. Moji učenici, koji ste se rodili poslije Domovinskog rata, sada ćete iz prve ruke čuti o njemu u našem okružju.