Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Mještani Škabrnje i Galovca u strahu od zaraze

12.04.2011. 22:00
Mještani Škabrnje i Galovca u strahu od zaraze


Strah od zaraze preko životinjskih lešina koje neodgovorni pojedinci bacaju u prirodi po općinama u zadarskom zaleđu, natjerao je brojne mještane Galovca, Škabrnje, Prkosa i Mostara da zovu Zeleni telefon udruge Eko-Zadar. Mještani zahtjevaju hitno rješenje problema te traže da komunalni redari uvedu red, postave table i nadgledaju područje, a onima koje zateknu u prekršaju naplate velike kazne.
Naime, iako u blizini postoji odlagalište za zbrinjavanje životinjskog otpada, nesavjesni stočari se zbog plaćanja izbjegavaju legalno riješiti strvine životinja. Strvine i razni dijelovi životinja na otvorenom, osim što smrde zbog procesa truljenja i raspadanja, privlače razne nametnike, insekte i strvinare te zbog toga mogu biti uzročnici raznih bolesti koje bi mogle prijeći i na ljude.
– Mještani su totalno iznervirani i zovu nas često. Pisali smo prijavu Općini Galovac i na teren su izašli komunalni redari. Zaključak je bio da je situacija zaista ružna, ali da to katastarski gledano nije na području njihove općine, pa samim tim da i nije u njihovoj nadležnosti. Obratili smo se potom Općini Škabrnja, komunalni redari su izašli na teren i ustanovili isto stanje, a izjavili su da nemaju financijskih sredstava da se to sanira. Zvali smo i sanitarnu inspekciju, a oni kažu da ne izlaze na uviđaj dok komunalni redari ne napišu takav zahtjev i izvještaj o stanju na terenu, kazali su iz udruge Eko-Zadar.
Kontaktirali smo načelnike Općina koji se slažu da bi problem što prije morao biti riješen. Luka Škara, načelnik Općine Škabrnja rekao je kako će već danas na teren poslati radnike i sanirati divlja odlagališta.
– Upoznat sam sa slučajem i ne znam kako ga riješiti. Narod je bezobrazan i nekulturan, bez obzira na kojem se području nalazi taj otpad. Pokušali smo uzeti kontejner za životinjski otpad, ali to je preskupo, aplicirali smo u Fondu za zaštitu okoliša, ali vjerojatno zbog loše financijske situacije ni oni nam još nisu pomogli. Već danas ćemo uzeti bager, baciti kreč i sanirati koliko možemo, jer nema nam druge, kazao je jučer Škara.
S problemom je upoznat i Marin Gulan, načelnik Općine Galovac, koji kaže da su neki mještani pokretali akcije uklanjanja otpada te su neki čak plaćali i kamione kako bi se otpad odvezao, no neodgovorni pojedinci bi ga opet dovozili.
– To se događa na području koje je na granici Galovca i Škabrnje, kojim gospodare Hrvatske šume. U nasadima borova, koji su neuređeni i zapušteni mještani okolnih sela bacaju animalni otpad, neki naši aktivisti pokretali su akcije i kamionima odvozili otpad, ali on je ponovno dovožen. Predlagao sam dovoženje kontejnera za animalni otpad, ali oni su preskupi i mislim da bi se za rješenje trebale pobrinuti nadležne institucije, kazao je Gulan.