Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Na Paklenici od planinara do indijanaca

12.04.2011. 22:00
Na Paklenici od planinara do indijanaca


U hotelu Alan u Starigradu održana je konferencija za novinare u povodu četiri turistička projekta/manifestacije kojim Podgorci, žitelji ovog podvelebitskog kraja, dočekuju prve ovogodišnje turiste na Rivijeri Paklenica. Već u subotu će započeti prva manifestacija “Tragovima Winnetoua”, krajem mjeseca XII. međunarodni susreta penjača Paklenica 2011, dok će se deveto izdanje tradicionalna utrke u trekingu preko Velebita “Velebit Trekking-Poskok 3”, održati 25. i 26. lipnja. Predstavljanjen je i projekt WELCOME.HR – najveća dobrodošlica na svijetu koja će uz potporu Hrvatske turističke zajednice u NK Paklenicu stići tijekom prvosvibanjskog vikenda.
– Položaj Starigrada podno Velebita uz obalu mora i blizina NP Paklenice uvelike je odredio smjer turističkog razvoja samog mjesta i cijele rivijere. Održavanjem manifestacija u predsezoni dodatno promoviraju prirodne ljepote i aktivni odmor kao najveći turistički potencijal Općine Starigrad, što starigradska Turistička zajednica prepoznaje te sudjeluje u organizaciji ovih događanja, naglasila je Marjana Marasović, direktorica Turističkog ureda TZO Starigrad, dodajući kako kombinacija morskog, planinskog odmora uz neizostavne oblike aktivnog turizma poput slobodnog penjanja, pješačenja Velebitom i biciklizma, mješavina morskog i planinskog zraka koji olakšava tegobe kod disanja glavni su razlozi zbog kojih je Starigrad ciljano odredište tisuću turista tijekom sezone, ali i post i predsezone.
Pored Marjane Marasović na konferenciji za novinare nazočili su Zvonimir Čubelić, voditelj Winnetou programa u Bluesun hotelu Alan, Dragica Jović, voditeljica prezentacije u NP Paklenica i Šimun Cimerman iz Kluba pustolovnih sportova Multisport iz Zagreba.
– Prva od manifestacija koje će se održati ove godine okuplja ljubitelje njemačkog pisca Karla Maya prema čijim su se djelima 60-ih godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj snimali legendarni filmovi o Winnetouu. Od 16.do 24.travnja posjetitelji će imati priliku obići mjesta snimanja u Nacionalnim parkovima Paklenica, Krka i Plitvička jezera, na rijeci Zrmanji i Velebitu, te kod Benkovca, Vrlike i Suhopolja, najavio je Zvonimir Čubelić, najbolji je poznavatelj ove tematike u Starigradu koji je učio od najvećih Winnetou fanova koji svake godine posjećuju hrvatske lokacije.
– Ovogodišnji gosti manifestacije su glumac Tom Vukušić i scenograf Vladimir Tadej. U zaseoku Marasovići organizirano je jahanje i streličarenje, a već u nedjelju, 17. travnja s početkom u 20 sati ovdje se održava i fešta u western stilu, uz roštiljadu, logorsku vatru i country glazbu, na koju su pozvani svi ljubitelji dobre zabave, pozvao je Čubelić
Ovom manifestacijom želi se dodatno promovirati hrvatske prirodne ljepote i turističke sadržaje kroz, u mnogim europskim zemljama još veoma popularne, filmove o Winnetouu. Istovremeno se obogaćuje ponuda gostima koji u to vrijeme već borave na podvelebitskom području.
– To važi i za tematsku izložbu postavljenu u starom dijelu hotela Alan u kojemu je boravila filmska ekipa u vrijeme snimanja, a koja iz godine u godinu postaje sve bogatija eksponatima, naglasio je Zvonimir Čubelić.
Dragica Jović predstavila je program XII. međunarodnog susreta penjača Paklenica 2011., zacijelo najprepoznatljivijeg po jedinstvenom natjecanju u brzinskom penjanju velikih stijena BIG WALL SPEED CLIMBING.
– Od 29.travnja do 1.svibnja u Paklenicu su pozvani svi poklonici planinarenja i penjanja, a pored samog natjecanja za odrasle očekuje ih i KID SPEED, natjecanje u penjanju za djecu, sajam outdoor opreme, festival outdoor filmova, predavanja i dr. Veliki penjački party s dodjelom nagrada najuspješnijim penjačima na ovogodišnjem BWSC-u bit će upriličen na starigradskoj rivi Bikarija u subotu, 30. travnja, pozvala je Dragica Jović.
Tradicionalna utrka u trekingu preko Velebita, “Velebit Trekking-Poskok 3”,  svoje deveto izdanje započet će ponovno u Paklenici.
– Ovogodišnja utrka ujedno je i prvo otvoreno prvenstvo Hrvatske u trekingu te kvalifikacijska utrka za Trail du Mont Blanc 2012., jednu od najmasovnijih treking utrka na svijetu. Sve navedeno govori o velikom trudu uloženom u popularizaciju trekinga i hrvatskih planina koje po svojoj ljepoti i mogućnostima ne zaostaju za drugima u Europi i svijetu, što je ogroman turistički potencijal koji u Hrvatskoj tek treba adekvatno turistički valorizirati, naveo je Šimun Cimerman, organizator ovog i brojnih drugih natjecanja u trekingu. 
Utrka je podjeljena u čak četiri težinske kategorije, od 10 do 70 kilometara kroz kanjon Velike Paklenice, uz planinarski dom, preko Vaganskog vrha do čak Karlobaga.
– Ultra kategorija donosi 100 kilometra puta i titulu prvaka Hrvatske te “kralja/kraljice” Velebita, naglasio je Šimun Cimerman.
Predstavljanje je završilo zajedničkom potporom svih nazočnih projektu WELCOME.HR – najvećoj dobrodošlici na svijetu koju je pokrenuo Danijel Lacko. Cilj je u 62 dana, od 5. travnja do 5. lipnja na Svjetski dan zaštite okoliša, prijeći put od Istre do Dubrovnika te na karti Hrvatske ispisati Welcome svim poklonicima aktivnog odmora na svijetu.
– Nacionalni park Paklenica na toj je trasi nezaobilazna točka a ekipa najveće dobrodošlice na svijetu će ovdje stići upravo pred prvosvibanjski vikend te se naravno zadržati na Big Wall Speed Climbing-u, poručila je Marjana Marasović.