Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Smokva kraljica Mediterana

12.11.2010. 23:00
Smokva kraljica Mediterana


Učenici će obići restorane gdje se pripremaju jela od smokve, izraditi malu kuharicu, istražiti koliko Hrvatska profitira od smokve, i tako promovirati smokvu na gastronomski i turistički način
Hotelijersko-turistička i ugostiteljska škola Zadar dobitnica je treće nagrade na natječaju za najbolji hrvatski školski ekoprojekt Ine i Novoga lista. Učenici ove škole zamislili su svu svoju pozornost usmjeriti na smokvu koju nazivaju i “kraljicom Mediterana”, a kako je riječ o školi koja spaja gastronomiju i turizam, odlučili su to učiniti na gastro i na turistički način. Obići će restorane gdje se pripremaju jela od smokve, izradit će malu kuharicu, istražit će koliko Hrvatska profitira od smokve, sve će to fino zabilježiti i polizati na kraju školske godine prste.
– Na ideju o smokvama došli smo sasvim slučajno, kaže ravnateljica Jadranka Brkić-Vejmelka. – Kako naša škola ima status Međunarodne ekoškole, svi naši ekološki projekti vezani su uz turizam i gastronomiju. Tako smo imali projekt “Maslina – simbol mira i pravilne prehrane”, zatim projekt “Seoski turizam Ravnih kotara” i ove godine to je “Smokva – kraljica Mediterana”.
U potrazi za receptima
U projekt je zasad uključeno 13 učenika, i to dvije učenice 4. razreda Petra Paleka i Aldina Begović, dvije učenice 3. razreda Talia Valčić i Kristina Veršić, dvije učenice 2. razreda Paula Rukavina i Karla Škrokov i 7 učenika 1. razreda Ema Olić, Roza Samaržija, Alen Šopić, Helena Pletikosić, Martina Rončević i Iman Rozga, navodi ravnateljica.
Projekt koji spremaju u Zadru ima nekoliko faza. Jedna je od njih prikupljanje recepata jela od smokve koje će uobličiti u malu kuharicu. Na tome su već počeli raditi – učenici prikupljaju recepte, a imaju i neke dogovore sa šefovima kuhinja nekih zadarskih restorana koji će im pomoći sa savjetima i receptima.
Već su odradili i planiranu posjetu restoranu “Pet bunara” koji nudi jela od smokve. Tamo su razgovarali s Vladimirom Babcem, vlasnikom, koji im je pojasnio da na svom jelovniku nude smokve s ovčjim sirom, od glavnih jela može se tu pojesti i pureći odrezak punjen pekmezom “Šinjorina smokva” pohan s bademovim listićima i povrćem na žaru, a za desert imaju tortu s marmeladom od smokava. Mmmm, za prste polizati! U planu im je obići i neke druge zadarske restorane, da bi ispitali koliko njih uopće na svojim jelovnicima nudi smokvu.
Ima je svugdje, a premalo vidljiva
A kad dođe proljeće, učenici planiraju i posjet Obiteljskom poljoprivrednom pospodarstvu “Babac/Damjanić”. Tamo je, naime, zasađeno 500 stabala smokava, pa će učenici na najboljem mjestu moći saznati kako se i kada sade smokve, te kako se beru.
Učenici će posjetiti i Ured za poljoprivredu Zadarske županije, da bi utvrdili postoje li uopće, i ako postoje koliki su, poticaji za uzgoj smokava u Hrvatskoj. Smokvom će se baviti i na Dan škole, koji slave 29. travnja. To je ujedno i njihov projektni dan. Ove će godine tema, naravno, biti smokva pa će ju obrađivati kroz kuharsku, likovnu, krojačku, literarnu, a možda i neke druge radionice.
– Svake godine naša se škola uključuje i u obilježavanje Dana Grada Zadra. Prije dvije godine pripremili smo voćne kolačiće koje smo dijelili s receptima, anketirali smo građane o njihovim prehrambenim navikama, dijelili smo jabuke i letke sa savjetima o pravilnoj prehrani… Ove godine pripremamo sitne paketiće sa suhim domaćim smokvama i receptima za jedno slano i jedno slatko jelo od smokava. Naime, smokva u našim krajevima raste oduvijek, ima je dosta, a premalo je vidljiva u restoranima i suvenirnicama. To je bila misao s kojom smo se vodili, zaključuje ravnateljica Jadranka Brkić-Vejmelka.