Smokva - kraljica Mediterana

Slika korisnika admin
Filip BRALA

U Narodnom muzeju predstavljena je knjižica s receptima za slatka jela sa smokvama koju su izradili učenici Hotelijersko-turističke i ugostiteljske škole u okviru projekta "Smokva kraljica Mediterana". HTUŠ ima status međunarodne ekoškole već četiri godine pa se u skladu s tim statusom učenici motiviraju na realizaciju projekata vezanim uz ekologiju, održivu proizvodnju i potrošnju.

Kako je to u pozdravnom govoru naglasila profesorica u školi Tanja Meštrić Molnar, smokva je drvo koje je othranilo mnoge obitelji, težacima godinama bila jedini obrok na poljima, a danas je nepravedno zapostavljena. Kako bi smokvi vratili ulogu koja joj pripada 13 učenika od prvog do četvrtog razreda spomenute škole angažiralo se na prikupljanju recepata za slatka jela sa smokvama.

- Naša mala kuharica sadrži tridesetak recepata za kolače i slastice koje su razvrstane po načinu pripreme i vrsti tijesta od kojeg se rade. Za ovaj projekt učenici su dobili treću nagradu na natječaju za izbor najboljeg školskog ekoprojekta koji je organizirala INA i Novi list, istakla je Meštrić Molnar.

Okupljene je u ime muzeja pozdravila Jasenka Štorić Lulić naglasivši kako jedva čeka isprobati recepte.  Na predstavljanju knjižice govorio je i profesor Nenad Zekanović koji vodi hrvatsko-francusku udrugu u Zadru i uz čiju su pomoć učenici knjižicu preveli i na francuski jezik.

O smokvi je nekoliko riječi rekla i vlasnica Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Babac-Damjanić Sandra Babac koja se bavi eko uzgojem smokava te proizvodi poznati i nagrađivani pekmez od smokava "Šinjorina smokva". Sandra je školi donirala jednu sadnicu smokve pozvavši učenike i njihove profesore na Festival smokava koji će se već tradicionalno održati u rujnu u restoranu "Pet bunara" u kojem se smokva promovira godinama te se stalno na jelovniku drži jedno jelo sa smokvama. Čestitavši učenicima na realizaciji projekta Babac nije zaboravila spomenuti kako je upravo iz njihove škole ponikao i glavni kuhar "Pet bunara" Mario Arbanas čijom je zaslugom zadarska gastronomija postala bogatija za cijeli niz jela sa smokvama.

Predstavljanje knjižice, koja bi se trebala naći i na info punktovima TZ grada, upotpunjeno je i recitiranjem pjesama o smokvama na hrvatskom i francuskom jeziku koje su izvodili učenici škole.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno