Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Djeca oboljela od raka bez lijekova

12.04.2012. 22:00
Djeca oboljela od raka bez lijekova


Očajnim roditeljima devetero mališana rečeno je da od ponedjeljka njihova djeca prestaju dobivati kemoterapiju, ali da se liječenje mogu nastaviti u nekom drugom hrvatskom centru za dječju onkologiju. No, mjesta za liječenje djece u drugim hrvatskim bolnicama nema, pa su mali onkološki bolesnici osuđeni na smrt


Od jučer je upitan nastavak liječenja devet teško bolesnih pacijenata u dobi od sedam mjeseci do 20 godina koji na Odjelu hematologije i onkologije Klinike za pedijatriju kliničkog bolničkog centra Rijeka primaju kemoterapiju. Razlog je manjak sredstava za skupe onkološke lijekove koje budžet Klinike za pedijatriju ne može pokriti, a zbog čega je dan ranije Stručno vijeće KBC-a Rijeka donijelo odluku o prestanku financiranja kemoterapije devet malih pacijenata.
Sukladno jednoglasnoj odluci Stručnog vijeća, predstojnik Klinike za pedijatriju prof. dr. Igor Prpić liječnike je jučer ujutro obavijestio da će zbog nedostatka novca mali pacijenti koji se liječe na Odjelu hematologije i onkologije kemoterapiju moći dobivati samo do kraja ovog tjedna, nakon čega bi se njihovo liječenje trebalo nastaviti u nekom drugom hrvatskom centru za dječju onkologiju.
Šok za roditelje
Okrutna odluka Stručnog vijeća jučer je odjeknula kao bomba među roditeljima teško bolesne djece. Šokirani roditelji, čija se djeca liječe na Kantridi, već su se ujutro okupili ispred Odjela hematologije i onkologije samo s jednim zahtjevom: da se osigura nastavak liječenja njihove teško bolesne djece.
– Moj petogodišnji sin Gert boluje od leukemije i danas kad smo došli u bolnicu dočekao nas je pravi šok. Rečeno mi je da lijekova više nema jer za dječju onkologiju nema novca. Vidite, svi smo ovdje i ne znamo što ćemo, gdje ćemo s djecom. Kao roditelj mogu vam reći da čim vam se dijete razboli, ne znate kud ćete sa sobom, ali mi sad ne znamo što ćemo s našom bolesnom djecom. Kad mi se sin razbolio tražio sam svugdje gdje bih ga mogao najbolje liječiti. Tražio sam i u inozemstvu. Svi su mi rekli jedno: u Rijeci imate jako dobru dječju onkologiju koju vodi velika stručnjakinja, ostanite tamo. I umjesto da smo ponosni što u ovom kraju imamo takav odjel, mi ga uništavamo, kazao nam je jučer Fehim Hyseni jedva susprežući suze.
Predstojnik Klinike za pedijatriju prof. dr. Igor Prpić nije nam htio komentirati odluku Stručnog vijeća, jer kako je kazao, Stručno vijeće nije mu dostavilo napismeno svoju odluku pa je ne može ni komentirati. Kazao je da se mjesečni proračun Klinike za pedijatriju bitno smanjio u odnosu na ranije godine te da se sad kreće ispod 400.000 kuna.
Veći dio sredstava odlazi na troškove Odjela za hematologiju i onkologiju, no kako tvrdi Prpić, prekoračenja mjesečnog budžeta Klinike otkad je on vodi praktički su neznatna. Tako je, prema njegovim riječima, proračun na razini 2010. godine premašen za šest posto, a prošle godine za 11 posto.  
Lijekovi svugdje isti
Ako se liječenje teško bolesne djece na Odjelu hematologije i onkologije doista obustavi, terapiju bi morali nastaviti u drugim centrima u Hrvatskoj. Međutim, mjesta za liječenje djece u drugim hrvatskim centrima nema. Osim toga, premještanjem teško bolesne djece u neki drugi centar, troškovi njihovog liječenja samo bi se povećali.
– Protokoli liječenja isti su u svim hrvatskim centrima i svugdje se daje ista terapija, upravo u skladu sa smjernicma HZZO-a, pa tako i na ovom odjelu. Eventualnim premještanjem djece u neke druge centre zdravstveni sustav neće uštedjeti već naprotiv, još će više trošiti kao i same obitelji bolesne djece, ističe pročelnica Odjela hematolgije i onkolgije prof. dr. Jelena Roganović.


 OSTOJIĆ: HEMATOONKOLOGIJA VRUĆI KRUMPIR HRVATSKOG ZDRAVSTVA




Imam čvrsto obećanje ravnatelja Hallera da će se terapija djece na Odjelu hematologije i onkologije nastaviti te da neće biti premještanja djece u Zagreb, kazao nam je ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić. Dodao je da je hematoonkologija vrući krumpir u ovom trenutku u hrvatskom zdravstvu i grana medicine koja je još uvijek slabo riješena u hrvatskim centrima.


 JOŠ SE NE ZNA TKO ĆE ODGOVARATI ZA SMRT DJEVOJČICE


Još uvijek nije poznato tko će odgovarati za smrt 18-mjesečne djevojčice, koja je prošli petak preminula od posljedica gušenja, nakon što su oca i nju “šetali” po zagrebačkim bolnicama. Ministar zdravlja Rajko Ostojić jučer je izjavio kako će stvari biti jasnije tek za pet dana.
– Čekamo definitivno mišljenje kriminalističke policije o cijelom slučaju. Obdukcija je napravljena i imamo preliminarni nalaz, ali moramo još pričekati histološki nalaz, koji će biti gotov za pet dana, rekao je Ostojić.