Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Kalmeta: Bedemi će biti zadarski Montmartre

12.04.2017. 22:00
Kalmeta: Bedemi će biti zadarski Montmartre


U prostorije Providurove palače, točnije dijela koji koristi Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo Zoranić, gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta došao je sa Šimom Erlićem, Zvonimirom Vrančićem, Sanjom Peričić, Darkom Kasapom, Radovanom Dunatovom i Ivicom Vlakićem kako bi javnosti rekli više o novom milijunskom projektu koji će se najvećim dijelom financirati iz EU sredstava.
U sklopu tog projekta obnovit će se i urediti dva kulturna dobra – Providurova palača i Bedemi zadarskih pobuna, za što se Gradu Zadru dodjeljuju sredstva u iznosu od 56.492.181,60 kuna.
Ulično svirači na šetnici
Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije donijelo je u ponedjeljak Odluku o financiranju projektnog prijedloga “Zadar baštini – Integrirani kulturni program Grada Zadra 2020” u postupku dodjele bespovratnih sredstava “Priprema i provedba Integriranih razvojnih programa temeljenih na obnovi kulturne baštine” u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija” 2014. – 2020.
– Ovo je doista dobra vijest. Ovom obnovom se ne obnavlja cijela Providurova palača, već je ovo druga faza obnove koja uključuje sve do ulaza u Medulićevoj ulici gdje je Narodni muzej, Obala i lučice, prostorije HDZ-a… Ostatak palače, prostorije u kojima su Vodovod i poslovnica banke, bit će obnovljen u trećoj fazi, kazao je Kalmeta, ističući kako se radi zasigurno o najvećem zadarskom projektu u nekoliko prošlih desetljeća.
Istaknuo je da se u ovom projektu obnavlja i cijeli parter zadarskog bedema, od zgrade Narodnog lista do vrha Poluotoka, što znači da će Muraj biti šetnica. Izrađuje se prometna dokumentacija, a lokacijska dozvola već je ishodovana, za što je zadužen Studio Rene Bogdana Marova.
– Cilj nam je da taj potez postane zadarski Montmartre. Naša je ideja da tamo premjestimo i slikare i sve umjetnike koji sviraju po gradskim ulicama i trgovima. Zahvaljujem svima u gradskoj upravi, Erliću, Kasapu, Zvone tebi, Dunatovu, sebi…, kazao je Kalmeta, nakon čega su se svi okupljeni dobro nasmijali.
Projektanti za Providurovu palaču su Igor Pedišić i Iva Letilović.
– Obnovom Kneževe i Providurove palače te bedema Zadar će napraviti veliki kulturni i turistički iskorak, a ovo je i najveće ulaganje u kulturnu baštinu grada u posljednjih nekoliko desetaka godina. Projekt će ukupno koštati 66.461.360,00 kuna, a iznos od oko 56 milijuna kuna bit će EU bespovratna sredstva. Razliku će platiti Grad Zadar. Partneri u projektu su Grad Zadar, Narodni muzej, Turistička zajednica Grada Zadra, Sveučilište u Zadru i razvojna agencija Zadarske županije Zadra Nova. Za desetak dana očekuje se potpisivanje ugovora sa Ministarstvom i SAFU-om.
Dućan, restoran, kafić…
Erlić je kazao kako je Grad projekt predao u ožujku 2016., a tome je prethodilo nekoliko mjeseci rada na prijavi.
– Natječaj je bio kompleksan jer se radi o integriranom kulturnom programu. Nakon toga uslijedilo je sedam koraka evaluacije. Sada smo spremni, čeka nas potpisivanje sporazuma i onda palimo štopericu i krećemo u 26 mjeseci, koliko imamo za dovršetak obaju projekata, kazao je Erlić.
U prizemlju palače bit će muzejski dućan, restoran, kafić, čitaonica, informativni dio, te prostor u kojem će biti izložen stalni postav muzeja.
– Sa 2.500 kvadrata Kneževe te ovih novih 3.000 kvadrata u oku grada imamo preko 5.000 kvadrata javnog prostora posvećenog kulturi, kaže Erlić.
Istaknuo je i kako će bedemi biti šetnica paralelna s Kalelargom te da će to biti prostor na kojem će se izvoditi ulična umjetnost i male manifestacije.
Natječaji bi se trebali realizirati u idućih šest mjeseci, a radovi bi, rečeno je, trebali krenuti početkom 2018. godine.