Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zadarski Ironman plivanjem će zaokružiti Zverinac!

12.04.2017. 22:00
Zadarski Ironman plivanjem će zaokružiti Zverinac!


Damir Škifić, Zadranin s američkom adresom koji iza sebe ima dvije završene Ironman utrke, za nadolazeće ljeto i praznike koje redovito provodi u Hrvatskoj odlučio je napraviti novi pothvat, preplivati oko otoka Zverinca. S obzirom da iza sebe ima završenu Ironman utrku u Lake Placidu, jednu od najtežih svjetskih varijanti, 14 kilometara oko otoka Zverinca ovom triatloncu biti će pravi mačiji kašalj. Ipak, bitno je da se nešto zbiva i da se tamošnji mladi potiču, kazuje ovaj sportaš čiji će pothvat će biti popraćen i kamerama, kako bi sve to bilo dokumentirano.
Osvajanje obale Zverinca Škifić bi napravio krajem srpnja, odmah nakon lokalne fešte, kaže.
– Dobro je na otoku imati malo uzbuđenja. Da se ima o čemu ćakulati, a i da ima razloga za feštu, kazuje Škifić koji je s ocem i rođakom već preplivao udaljenost Zverinac-Božava, nakon čega su se na taj pothvat odlučili i neki mlađi mještani.
– Sad je vrijeme za nešto novo, pa da i drugi iza nas naprave više, pojašnjava.
Plan je jednostavan, kaže. Samo će skočiti sa rive i krenuti. Pritom će ga pratiti brod s rođacima, da mu dobace vode, a i da naprave koju fotku ili video snimku. U njegovom pothvatu pratit će ga i njegov matični klub Triatlon klub Zadar, pod čijim bojama je prošle godine nastupao i na Lake Placidu.
Ironman Lake Placid je najdraža američka utrka, uz još jednu koja se održava na Havajima. Natjecatelji utrku počinju plivanjem u jezeru Mirror Lake, a put kojim trebaju plivati kroz bistru vodu pokazuje im linija na dnu jezera. Kad iziđu iz jezera, penju se na bicikle i prolaze olimpijski biciklistički oval, zatim planinske predjele i na kraju uz jezero i kroz grad. I kad bi se pomislilo da tu negdje mora biti kraj slijedi – trkački maraton u punoj dužini. Utrka je glavno odredište ultramaratonaca u Americi, a i šire.
Škifić, koji inače ima dvojno, hrvatsko i američko državljanstvo, svog drugog po redu Ironmana prošle godine je završio sa rezultatom od 12 sati i 49 minuta, što je za 19 minuta sporije nego prvi puta. Uvjeti utrke bili su naporniji, jako sunce ostavilo je traga, no to nije spriječilo ovog sportaša u izvedbi svog nauma.