Davor Lončar (HDZ) danas u Saboru neće podržati Istanbulsku konvenciju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
KONTRA STRANKE
Predsjednik ŽO, Božidar Kalmeta, pak, kaže kako nije znao za ovakav Lončarev stav jer je Odbor prilikom posjete predsjednika stranke donio jednoglasnu odluku o podršci Konvenciji. Lončar tada ništa nije rekao i odluka je donesena apsolutno, glasovima svih članova Županijskog odbora, govori Kalmeta
PIXSELL
Davor Lončar, zastupnik HDZ-a

Uoči današnjeg saborskog glasovanja o Istanbulskoj konvenciji Klub vijećnika HDZ-a održao je sastanak na kojemu su obznalili imena zastupnika kluba koji će glasovati protiv ratifikacije Istanbulske konvencije. Tako se među osam zastupnika vladajuće koalicije nalazi i ime jednog iz Zadra- Davora Lončara, načelnika Poličnika.

Vijest je ovo koja je iznenadila javnost naše županije, s obzirom da je Županijski odbor nedavno priopćio kako županijski HDZ podržava proces ratifikacije Istanbulske konvencije. No vijest o Lončarevu protivljenju stranačkom stavu zacijelo je iznenadila i samog predsjednika ŽO-a, Božidara Kalmetu, koji nam iskreno kaže kako se s Lončarem nije čuo niti zna zašto će njegov zastupnik glasovati suprotno stavu stranke.

Otkazuju poslušnost

Naime, prilikom posjeta Zadru 29. ožujka predsjednik stranke, premijer Andrej Plenković novinarima je izjavio: "Potvrdili smo izvrsnu suradnju Vlade sa županijom, gradovima i općinama na ovom prostoru, na kojem je HDZ u kontinuitetu najjača politička snaga od osamostaljenja". No čini se kako mu neke općine poput Poličnika, čiji je načelnik čak saborski zastupnik, po pitanju Istanbulske konvencije- otkazuju poslušnost.

Time je, nakon člana Županijskog odbora i bivšeg načelnika Polače, Viktora Prtenjače, koji je u našem listu najavio kako će se protiviti Konvenciji, svoj je stav sada jasno izrazio još jedan HDZ-ovac Zadarske županije, Davor Lončar. U stranci se može čuti kako nije jedini koji će ovako reagirati na ratifikaciju IK jer je navodno sve više članova koji, unatoč službenoj podršci Županijskog odbora, ne žele podržati stav Središnjice.

"Znam što trebam raditi"

Predsjednik ŽO, Božidar Kalmeta, pak, kaže kako nije znao za ovakav Lončarev stav jer je Odbor prilikom posjete predsjednika stranke donio jednoglasnu odluku o podršci Konvenciji.

- Lončar tada ništa nije rekao i odluka je donesena apsolutno, glasovima svih članova Županijskog odbora. Nitko mi ni tada ni kasnije nije rekao da je protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, a svi su je mogli komentirati na sjednici Županijskog odbora. Ne znam zašto je Lončar zauzeo ovakav stav, nisam s njim razgovarao o tome, govori Kalmeta.

Davora Lončara stoga smo jučer pitali koji su razlozi njegova izjašnjavanja protiv Istanbulske, a evo što nam je sa sjednice Sabora odgovorio:

- HDZ je demokratska stranka koja uvažava i druga mišljenja, što je u demokraciji dobro. Nikad mi na pada na pamet poduzimati bilo kakve postupke koji bi nanosili štetu mojoj stranci, nikad nisam i nemam namjeru ni sada ruštiti bilo koga. Što se tiče mojeg protivljenja Istanbulskoj konvenciji, jedini je razlog moj svjetonazor kojeg se nikad neću odreći. Također, poštujem i sve one koji imaju druge stavove, znam što je moja zadaća i što trebam raditi, kaže Lončar.

Ostaje vidjeti hoće li se, osim Prtenjače i Lončara, još koji član Županijskog odbora izjasniti protiv ratifikacije Istanbulske konvencije, s obzirom da je i Lončar naglasio kako ovom odlukom ne želi rušiti nikoga, već je naprosto riječ o njegovu svjetonazoru preko kojega očito ne želi prijeći.

Perić: IK je izmišljeni svjetonazorski problem

HDZ-ova zastupnica iz Zadra, Grozdana Perić, danas će u Saboru glasovati za Istanbulsku konvenciju, a o svojim razlozima za naš list kaže:

- Pojam i sadržaj tzv. rodne ideologije nitko od protivnika Istanbulske konvencije nije objasnio niti jasno definirao i zapravo je čudna ta imaginarna opasnost od Konvencije. Ona je civilizacijski doseg u zaštiti djece i žena od nasilja i nasilja u obitelji. Mislim da je ovo izmišljeni i konstruirani svjetonazorski problem kako bi se oslabilo HDZ i predsjednika stranke, gospodina Plenkovića. Osim toga, članak 80. kaže da Konvenciju svaka strana može u svako doba otkazati, piča Perić koja je kolege u Saboru pitala "kako to da o ovome više ne govore žene kada su one te koje su najčešće ugrožene u obiteljima i zbog kojih se ovo sve i događa" te naglasila kako sve što je nabrojano u Konvenciji postoji i u našem društvu, od silovanja, sakaćenja, seksualnog nasilja do prisilnog pobačaja. Zanimljivo je da i Perić, kada je u pitanju istanbulska, ističe svoju vjeru, ali i odmak od Hrvatske biskupske konferencije ne priznajući da joj itko nameće svoje stavove.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno