Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Ogradice Frane Gligore

13.04.2018. 12:41
Ogradice Frane Gligore


"Šapat kamena" naziv je izložbe paškog umjetnika Frane Gligore, koja je otvorena u četvrtak navečer u Znanstvenoj knjižnici Zadar u okviru obilježavanja dana Zadarske županije. Izložbu je priredio ogranak Matice hrvatske u Zadru u zajedničkoj suradnji s Ogrankom Matice hrvatske u Kolanu.
Kolanski slikar predstavio se okupljenima s 36 ulja na platnu na kojima se provlače paški motivi – kamen, masline i drvo.
– Rodom sam iz Kolana, mjesta koje nije na moru, pa smo odrasli okruženi kamenom, odnosno ogradicama, kako mi zovemo suhozide. Izložio sam 24 slike ogradica, jer njih najviše slikam. Pored njih je i šest lunjskih maslina te šest slika koje su svojevrsni ventil kad se zasitim ogradica, a na kojima su motivi brodova, bačava, starih kašeta, odnosno ono čega više ni, rekao nam je Frane Gligora, umjetnik koji je do sada imao velik broj izložbi diljem Hrvatske.
– Ja nisam slikar koji puno radi, radim malo, za svoju dušu, tako da su ovo slike koje su nastale kroz dugi niz godina, rekao je Frane Gligora, koji je rođen 1945. godine u Kolanu na otoku Pagu. Dosada je samostalno izlagao šest puta te sudjelovao na nekoliko skupnih izložbi. Slika "Ogradice VII" poklonjena je, u ime Župe sv. Luke Evanđeliste u Kolanu, Svetom Ocu Ivanu Pavlu II. prigodom njegovog posjeta zadarskoj nadbiskupiji u lipnju 2003. godine.
Okupljene su pozdravili i o izložbi govorili Vlatko Majić, autor kataloga, te Božidar Šimunić, predsjednik ogranka Matice hrvatske u Zadru.
Izložba će biti otvorena do 21. travnja.