Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Biciklisti žele „svoju kockicu“ na gradskom mostu

13.04.2019. 14:45
Biciklisti žele „svoju kockicu“ na gradskom mostu


Nakon što je zbog kiše protekle nedjelje morala biti odgođena, jutros je održana tradicionalna 11. biciklijada „Od Branimira do  Branimira“, najmasovnija lokalna biciklijada u Hrvatskoj. Kada je ova  javna sportsko-zdravstvena manifestacija prije jedanaest godina započela imala je stotinjak sudionika, dok je s godinama taj broj narastao  na više stotina biciklista svih uzrasta. 


Biciklijada, duga oko 35 kilometara koja spaja zadarsku Branimirovu  obalu s Branimirovom obalom u Ninu, održana je i ove godine u okviru  Županijskih dana koji se uz mnoštvo događanja odvijaju tijekom cijeloga travnja. Cilj biciklijade, koja se provodi u sklopu programa Plana za  zdravlje Zadarske županije, je poticanje zdravog načina života, poticanje što učestalijeg kretanja bilo biciklom, bilo pješice kako bi se umanjile brojne štetne posljedice sjedilačkog načina života na zdravlje. 


Ove godine biciklijada „Od Branimira do Branimira“ dio je Projekta  Zero Waste Blue kojeg u Zadarskoj županiji provodi Zadra Nova, te su  tijekom biciklijade korištene metode bez štetnog utjecaja na okoliš.  Projekt Zero Waste Blue nastavak je uspješno završenog EU projekta  Zero Waste, a njegov je cilj analiza negativnog utjecaja na okoliš prilikom organizacije različitih manifestacija i javnih okupljanja. Projekt  Zero Waste Blue implementira se u okviru programa INTERREG Italija- Hrvatska i kapitalizira svoga prethodnika, te proširuju „ideju“Zero Waste-a prilikom organizacije raznih manifestacija. Upravo sportske manifestacije idealne su aktivnosti za primjenu instrumenata koji potiču  održivi lokalni razvoj, a turističku destinaciju čine atraktivnijom tijekom cijele godine.




Kao i svake godine, i ove su u realizaciji biciklijade sudjelovali mnogi  sportski klubovi, kao i Zavod za javno zdravstvo Zadar, te Sportski akademski savez Sveučilišta u Zadru sa svojim studentima sportašima, a  među brojnim poznatim sudionicima – profesionalcima, ali i amaterima bio je i zadarski župan Božidar Longin. A među najdugovječnijim  sudionicima ove popularne manifestacije, kojima je bicikl neizostavno  svakodnevno sredstvo prijevoza bili su i ove godine Loreta Belić i Šime  Bajlo.


– Bila sam na skoro svakoj biciklijadi, i za mene je vožnja do Nina  ništa u usporedbi s vožnjom do Paklenice, kaže 71-godišnja Loreta Belić i uz pohvalu ovakvim javnim manifestacijama koje populariziraju  vožnju biciklom, a time i zdrav i aktivan način života, predlaže da se biciklistima omogući „legalan“ prelazak gradskog mosta.


– Da nam se barem da jedna kockica da možemo tom trasom proći  biciklom, jer ovako neki krše propis i voze mostom, pa se pješake dovodi u opasnost, slaže se Loreta Belić da bi se takva praksa trebala riješiti na zadovoljavajući način i za pješake i za bicikliste. I osamdesetogodišnji Šime Bajlo slaže s da je u gradu premalo biciklističkih staza.


– Od Zadra se pravi velegrad, a malo je staza za bicikliste, kaže Šime  Bajlo koji svakoga dana barem 10 kilometara prijeđe na biciklu.


Svi sudionici 11. biciklijade „Od Branimira do Branimira“ su na startu, koji ove godine nije bio kraj mosta već je kretao s trenutačno ispražnjenog parkirališta na Lipotici, dobili majicu glavnog sponzora  EVN Croatia plina, a u Ninu ih je čekao topli obrok kojeg je pripremio  kulinarski tim predvođen poznatim kuharom Renatom Kraljevim.


Kao i obično, tijekom biciklijade bio je osiguran siguran nadzor i tehnička pomoć djelatnika Calimero Sporta, koji je i sponzor glavne nagrade – bicikla u izvlačenju lutrije, te besplatnog servisa bicikli na cilju.