Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Udbina i dalje u karanteni zbog tri nova slučaja, ukupno osam

13.04.2020. 17:54


U Ličko-senjskoj županiji je u ponedjeljak ukupno desetero ljudi zaraženo koronavirusom, od kojih osam na Udbini, pet od ranije i troje novih, pa Udbina ostaje u karanteni, ali sela uz nju više ne.
Iz Udbine nitko ne može izaći, osim vrlo kontrolirano vozači nabave, koji dovoze robu, iz vozila ne izlaze, nego robu istovaruju druge osobe, pa vozači mogu otići.
Na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak u Gospiću župan Darko Milinović rekao je da je od petka do danas u strogoj karanteni bila čitava Općina Udbina, ali je odlukom županijskog Stožera Civilne zaštite sada u karanteni samo istoimeno općinsko središte, a sela uz Udbinu više ne.
„Sasvim je jasno da u Udbini Imamo lokalnu transmisiju, prekjučer nula slučajeva, danas osam i siguran sam da će ih biti još, pri čemu nismo utvrdili nultog pacijenta za Udbinu“, rekao je Milinović i zamolio stanovnike za suradnju i strpljenje, jer će samo tako suzbiti ovu bolest. Udbina će, naglasio je, ostati u karanteni 14 dana od posljednjeg detektiranog zaraženog pacijenta, tako da je bitno pridržavanje svih mjera da se virus ne bi širio i da karantena ne bi potrajala jako dugo.
Postoji vjerojatnost, rekao je župan Milinović, da je nulti pacijent gospođa koja je bila na transplantaciji bubrega u Klinici na Rebru, ali je tamo bila negativna na koronavirus, no prekjučer je u svojoj kući na Udbini bila pozitivna. Njoj se stanje pogoršalo i s upalom pluća i srednje teškom kliničkom slikom prevezena je u Kliniku za infektologiju „Fran Mihaljević“. Njezin je suprug od ranije u bolnici u Gospiću, također u srednje teškom stanju, a do izbijanja simptoma ostvario je niz kontakata.
Svi ostali zaraženi imaju blagu kliničku sliku.
Covid spriječiti, a ne liječiti
Na novinarsko pitanje je li utvrđeno da su neki pacijenti imali simptome čak oko dvadesetak dana, te neodgovorno to nisu prijavili liječniku, već su se kretali među ljudima, Milinović je odgovorio da su možda bili asimptomatski, a ne neodgovorni.
„Svima oboljelima, čak i ako su pogriješili i uzrokovali lokalnu transmisiju, treba dati potporu, jer ne bi bilo dobro ikoga stigmatizirati, ne bi bilo dobro ni da svatko tko malo zakašlje traži testiranje na Covid 19, opteretit će se zdravstveni sustav“, rekao je Milinović i pozvao na ponašanje u kojem će se „Covid spriječiti, a ne liječiti“.
Za slučaj da se dogodi prodor u udbinski Dom za starije i nemoćne, uslijedit će preseljenje u Gospić, u zgradu nove poliklinike koja je s ostalim bolničkim prostorom povezana samo jednim mostom.
U bolnici u Gospiću pripremljeno je 15 kreveta za oboljele i deset aparata za potpomognutu ventilaciju pluća, to su anesteziološki aparati, a ne pravi respiratori. Ako bi Covid pozitivnim pacijentima bila potrebna prava mehanička ventilacija, upućivat će se u Rijeku.
Organizirana je i karantena za 100 Covid pozitivnih pacijenata koji ne bi mogli osigurati samoizolaciju u svom domu.