Ćamil ef. Bašić: Ramazan je prilika da očistimo naša srca i oplemenimo naše duše

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Danas je počeo najsvetiji mjesec islamskoga kalendara
Ramazan je prilika da poboljšamo svoj status kod Boga Uzvišenoga, očistimo i odmorimo ne samo svoj stomak od onog što ulazi na naša usta, nego da očistimo i naša srca, oplemenimo naše duše. Posteći učimo se strpljivosti koja nam je prijeko potrebna u životu, posebno u današnjem vremenu pandemije, ističe ef. Bašić
Zadarski list
Glavni imam zadarski, Ćamil ef. Bašić

Muslimani u Zadru i Zadarskoj županiji danas ulaze u najsvetiji mjesec islamskoga kalendara - ramazan. Tokom posta, sve odrasle i zdrave muslimanke i muslimani se odriču jela, pića, duhana i tjelesnih užitaka od zore do zalaska sunca kako bi postigli veću svijest i blizinu Bogu. Ramazan je mjesec u kojem je počela objava Kur’ana, svete muslimanske knjige, Poslaniku Muhammedu a.s. prije više od 1.400 godina. Post je jedan od pet stupova islama, zajedno s muslimanskom objavom pripadnosti vjeri, dnevnim molitvama, dobročinstvom, te hadžem.

I ovaj ramazan vjernici provode uz epidemiološka ograničenja i zabrane velikih okupljanja. Pandemija koronavirusa poremetila je i planove za obilježavanje deset godina od otvorenja medžlisa u Zadru.
O pripremama i značenju ramazana, poteškoćama u pandemiji i proslavi 10. godišnjice otvorenja medžlisa u Zadru razgovarali smo s glavni imamom zadarskim Ćamilom ef. Bašićem.

Vrijeme za pozitivne promjene

Ramazan je mjesec u kojem je počela objava posljednje božje objave, Kur’ana časnog, kojeg vjernici intenzivnije isčitavaju i promišljaju u ovom mjesecu. Kur’an je božiji govor upućen čovjeku kao lijek i putokaz na ovom svijetu.
- U novo proljeće ulazimo još sretniji, dočekujući najdražeg gosta ramazan, najodabraniji i najbolji od svih mjeseci za muslimane. Jedna od misija svakog čovjeka, osobito vjernika, je pozitivna promjena i samoizgradnja ličnosti, korigiranje negativnih strana karaktera i oplemenjivanje onih detalja u nama koji predstavljaju najbolji dio nas. Mjesec ramazan je iznimna prilika za duhovno uzdizanje i tjelesno čišćenje. Ramazan kod muslimana budi najljepše osjećaje, vraća nam lijepe uspomene iz djetinjstva kad smo trčeći jurili obradovati roditelje da mogu prekinuti post, jer su se upalili kandilji s minareta. Svaki čovjek ukrašen je mnogobrojnim vrlinama, ali i iskušan mnogobrojnim manama, nedostacima ili osobinama s kojima se ne možemo izboriti, a imamo potencijal za to, prepričava ef. Bašić dodajući kako je ramazan jedinstvena prilika za popravljanje naših nedostataka.
- Muslimani će provesti ramazan ustežući se od jela, pića, pušenja i svih tjelesnih uživanja od zore pa sve do zalaska sunca. Ramazan je prilika da poboljšamo svoj status kod Boga Uzvišenoga, očistimo i odmorimo ne samo svoj stomak od onog što ulazi na naša usta, nego da očistimo i naša srca, oplemenimo naše duše. Posteći učimo se saburu (strpljivosti) koja nam je prijeko potrebna u životu, posebno u današnjem vremenu pandemije, naglašava ef. Bašić.

Molitva, odmor za dušu

- Ramazan je prilika da popravimo svoj odnos prema Stvoritelju kroz namaz (molitvu pet puta dnevno). Namaz je odmor za vjernika. Sada je prilika kad su glavni šejtani (sotona) svezani. Vjernici imaju priliku ukrotiti ono neposlušno u nama i stati pred Boga svog Gospodara koji nas je stvorio u najljepšem liku i obliku i zahvaliti se na svemu što nam je dao bez naše zasluge i truda. Ramazan je prilika da kontroliramo svoj jezik od ružna i bespotrebnog govora. Ljudsko srce sklono je samoljublju, samodopadljivosti, jedan od najdražih mu je poslova baviti se drugim ljudima i njihovim nedostacima. Na taj način čovjek čineći nepravdu prema drugima, zaboravlja na sebe i svoje nedostatke i mane. Ramazan nas uči velikodušnosti, čišćenju, samodisciplini, postom čistimo srce od pohlepe, lošeg mišljenja o drugima, od zavisti, mržnje, ljubomore i drugih bolesti srca, kaže ef. Bašić.

Ramazanski običaji

Na dan Ramazanskog bajrama, muslimani proslavljaju uspješno navršenih mjesec dana posta. Proslava Ramazanskog bajrama traje tri dana. Prvog se dana klanja poseban Bajram-namaz te se posjećuju preminuli rođaci na grobljima.To je obiteljski blagdan. Tradicionalno se provodi u kući s obitelji ili odlazeći u goste u obilazak šire obitelji i bliskih prijatelja. Obitelji razmjenjuju darove i obilnim obrocima proslavljaju doček još jednog blagdana Bajrama.
- Ramazan je idealna prilika da iz svog srca izbacimo sve negativno prema drugim ljudima, da svakog čovjeka gledamo i doživljavamo kao svog brata i sestru. Kad čovjek šesnaest ili sedamnaest sati ne unosi u organizam hranu i piće, prilikom iftara (večere) treba pojesti nešto lagano. Božiji Poslanik Muhammed a.s. preporučio je da to budu tri datulje ili gutljaj vode, uglavnom nešto lagano. Kad se obavi večarnja molitva (Teravija) može se nastaviti s večerom. Tradicija je da domaćice uoči ramazana prave halvu (slatko) kako bi kuća zamirisala na ramazan, objašnjava ef. Bašić.

Pandemija utjecala na život vjernika

Epidemiološka ograničenja i mjere socijalnog distanciranja uvelike su promijenile svakodnevni život svih vjernika u Hrvatskoj i svijetu. Odnedavno su za područje Zadarske županije uvedene strože epidemiološke mjere, s ciljem suzbijanja širenja pandemije koronavirusa. Jedna od donesenih preporuka je i ona o održavanju vjerskih službi. Preporuča se održavanje službi ili na otvorenom, gdje se može osigurati propisana epidemiološka distanca, ili preko medija i interneta.
- Ovaj ramazan ćemo provesti u skladu sa epidemiološkom preporukama i mjerama koje nas obvezuju na distancu i čuvanje zdravlja naših vjernika. Vjernici se pridržavaju propisanih mjera držeći distancu u džamiji, nošenjem maskica za lice, pranjem ruku i tijela prije molitve. Naravno da je bilo teško prenijeti vijest vjernicima da se zbog epidemije neke zajedničke aktivnosti u zajednici moraju ograničiti. Najteže i najbolnije je bilo za starije vjernike zabrana dolaska na tjednu molitvu (Džuma namaz). Prošla dva bajram namaza smo obavili u jednoj sportskoj dvorani gdje smo mogli ispoštovati sve epidemiološke mjere, kako bismo zaštitili zdravlje naših vjernika što je u ovim prigodama jako važno. Redovne zajedničke aktivnosti smo ograničili na maksimum 30 minuta u zatvorenom prostoru, prepričava ef. Bašić čestitajući na kraju nastupajući mjesec ramazan sa željom da ga vjernici »provedu u postu i na taj način steknu božje zadovoljstvo i duhovni mir«.

Deset godina medžlisa u Zadru

Uskoro će se navršiti desetljeće od otvaranja medžlisa u Zadru. Zbog pandemije koronavirusa ovu važnu obljetnicu proslavit će u nekom boljem vremenu.

- Nažalost ovaj ramazan neće biti moguće organizirati zajedničke iftare i druženja prigodom 10. godišnjice otvorenja naše zajednice. Obilježavanje ovog za nas u Zadaru važnog jubileja ostavit ćemo za neka, nadamo se, bolja vremena, kaže Bašić.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno