Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Gotovo s neovlaštenim korištenjem paške čipke

13.04.2021. 12:30


Kako je za Radio Pag rekao gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić, ostvarili su se uvjeti za uvođenje reda u korištenje paške čipke ili njezinih elemenata. Grad Pag je pozvao pravne i fizičke osobe koje koriste pašku čipku za razne svrhe ili to namjeravaju raditi, da se najkasnije do 26. travnja ove godine jave radi potpisivanja Ugovora o licenci. Naime, Grad Pag je pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, zaštitio pašku čipku. Zaštitom paške čipke, kako je to objavljeno u Hrvatskom glasniku intelektualnog vlasništva, zaštićen je svaki njen element u obličju i sadržaju sa svim njezinim verbalnim i figurativnim elementima. U slučaju neovlaštenog korištenja paške čipke Grad Pag će, kao nositelj licence, tražiti naknadu štete počinjene neovlaštenim korištenjem. Gradonačelnik Fabijanić je rekao kako paške čipkarice ne trebaju potpisivati Ugovor o licenci.
– Godinama se govorilo o zaštiti paške čipke, ali nije se ništa napravilo. Sada je taj postupak završen i krećemo u zaštitu paške čipke koja je simbol grada Paga. Zahvaljujem svima koji su nam pomogli, a posebno Mirjani Tkalčec i njezinoj obitelji, jer oni su nam posebno pomogli. Svi koji žele koristiti pašku čipku, to moraju raditi po pravilima i plaćati Gradu Pagu kao isključivom vlasniku licence za pašku čipku. Paške čipkarice će od ovoga imati koristi jer će se povećati cijena paške čipke, a iz sredstava koja se dobiju na temelju davanja licenci za korištenje paške čipke, Grad Pag će pomagati čipkaricama, udrugama čipkarica i školi paške čipke, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Zainteresirane za korištenje elemenata paške čipke mogu se obratiti Gradu Pagu upitom putem e-maila [email protected] ili na telefon 023600830.