Kovačević: Između cijepljenja i uspjeha u turizmu postoji lančana veza

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zadarski Ceh ugostitelja o sudbini sezone
Prema planovima Ministarstva u prvu prioritetnu skupinu za cijepljenje spadaju djelatnici koji su u izravnom kontaktu s klijentima, a u drugu skupinu spada administrativno osoblje i svi djelatnici koji nisu u bliskom kontaktu s klijentima ili osobljem koje radi s gostima ili s hranom
Vedran SITNICA
Robert Kovačević iz zadarskog Ceha ugostitelja nada se što većem odazivu na cijepljenje

Za sredinu travnja ili najkasnije početak svibnja najavljen je početak cijepljenja turističkih djelatnika. Prioritetno cijepljenje djelatnika u turizmu imalo bi dvostruki efekt – pomaže zaštiti od pandemije koronavirusa i služi kao pozitivna marketinška priča. Jer svi već znaju da će upravo procijepljenost stanovništva utjecati na uspjeh u turizmu. Turistički djelatnici će se cijepiti u trećoj skupini, kada počinje cijepljenje opće populacije.
O cijepljenju djelatnika u turizmu razgovarali smo s Robertom Kovačevićem, iz zadarskog Ceha ugostitelja.

Okvirni plan cijepljenja postoji

Na sastanku između čelnih ljudi Ministarstva turizma i sporta i predstavnika Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji je održan početkom travnja donesene su odluke o načinu procjepljivanja turističkih djelatnika.
Nadležno je ministarstvo od strukovnih udruga u turizmu zatražilo da prikupe podatke za zaposlenike koji se žele cijepiti, i to na način da se razvrstaju u dvije prioritetne skupine.
Prema odluci Ministarstva u prvu prioritetnu skupinu za cijepljenje spadaju djelatnici koji su u izravnom kontaktu s klijentima, kao recepcioneri, domaćice i kuhinjsko osoblje, koje je u neposrednom kontaktu s hranom i pićem koje se služi gostima. U drugu skupinu spada administrativno osoblje i svi djelatnici koji nisu u svakodnevnom kontaktu s klijentima ili osobljem koje radi s gostima ili hranom.
- Iako su na nacionalnoj razini i u Ministarstvu neke odluke već donesene, mi u lokalnim udruženjima još uvijek nemamo konkretnih saznanja o tome kada i kako će se cijepljenje provoditi. Čekamo potvrdu Nacionalnoga stožera i pripadajuće obavijesti lokalnih stožera. U međuvremenu provodimo aktivnosti anketiranja i informiranja djelatnika u turizmu, kaže Kovačević.

U tijeku je anketiranje djelatnika

Prema do sada prikupljenim podacima Ministarstva turizma i sporta, anketirano je više od 50 tisuća turističkih djelatnika diljem zemlje, od kojih je 70 posto pokazalo interes za cijepljenje. Osim stalno zaposlenih u turističkom sektoru, u prioritetno cijepljenje bit će uključeni i sezonski radnici.
Također, na sastanku je razmatran model kako bi se čim prije počelo s cijepljenjem privatnih iznajmljivača.
- U tijeku su i dalje dogovori i ankete o cijepljenju djelatnika i vlasnika ugostiteljskih objekata. Upiti o cijepljenju svakodnevno stižu i preko Komore. Važno je shvatiti da ako se radnici ne cijepe, u slučaju lokalnog izbijanja zaraze, u pojedinim objektima neće imati tko raditi. Nitko se preko noći ne može reorganizirati, zaposliti i obučiti nove djelatnike. Važno je napomenuti, da će, iako je poželjno, cijepljenje biti neobavezno i na individualnoj osnovi. Između cijepljenja i uspjeha u turizmu postoji lančana, uzročno-posljedična veza, koja utječe na cjelokupno gospodarstvo. Cijepljenje se preporučuje i radi osobne i poslovne sigurnosti, zaključuje Kovačević.

Cijepljenje je najjača promotivna poruka

Svima u sektoru je jasno da je uspjeh turističke sezone usko vezan uz epidemiološku sliku u zemlji, te percepciju Hrvatske kao sigurne destinacije, te da je organizirano i učinkovito cijepljenje turističkih djelatnika jedan od najvažnijih čimbenika uspjeha u turizmu u vremenu pandemije. Cijepljenje je najjača promotivna poruka koju možemo poslati ove godine.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno