Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Selin: Imperativa nema, ali pritiska mora biti!

13.04.2021. 07:25


Kada je uoči početka sezone dogovorena suradnja između KK Zadar i Jazina Arbanasa kojom je usuglašeno da će u dresu nekadašnje »Žute podmornice« igrati većinom (dojučerašnji) juniori momčadi iz Krešinog doma, rijetki su očekivali da će se početkom proljeća zadarska mladost boriti za ulazak u elitni razred hrvatske košarke. Ideja je bila dati priliku talentiranim mladićima da okuse seniorski svijet i razvijaju se bez imperativa rezultata, no tek nešto više od šest mjeseci kasnije igrači Marka Selina odmjerit će snage sa zagrebačkim Dinamom u polufinalu kvalifikacija za ulazak u HT Premijer ligu.
– Dinamo je, kao što i sami rezultati pokazuju, uz Cedevitu najkvalitetnija momčad u ligi. Dobro su vođeni te su dosta »sektaški nastrojeni«, odnosno drže se zajedno pošto već dugo vremena igraju skupa. Govorimo li o igračima s kojima su izborili drugo mjesto na ljestvici najveća opasnost prijeti od Hrvoja Garafolića koji je kvalitetan košarkaš s iskustvom igranja HT Premijer lige, a tu je i Marko Jurič na poziciji razigravača. Prije nekoliko dana su doveli Nenada Delića iz Omiša i Matea Vidovića iz Dubrovnika čime su dobili dodatnu dimenziju te nam sigurno neće biti lako, ali ako se budemo držali našeg plana i uspijemo nametnuti brži ritam igre vjerujem da nismo bez šanse – kazao je u najavi utakmice trener Jazina Marko Selin.


Iskoristiti prednosti
Za večerašnji susret neće konkurirati Marko Šarac, najiskusniji u redovima mlade momčadi s Višnjika, koji je u posljednjem susretu protiv Omiša krivo doskočio nakon čega mu je koljeno »zaplesalo«. Srećom, doktori kažu da većih posljedica ne bi trebalo biti te se u žutom taboru nadaju da će 24-godišnji visoki igrač biti spreman za nedjeljni uzvrat. U izostanku Šarca, najstariji u redovima Jazina bit će 20-godišnji (!!) Filip Vujičić koji je ove sezone na prosjecima od 11 poena i pet skokova u Prvoj muškoj ligi. S obzirom na mladost igračkog kadra Zadrani će pokušati izmoriti i pretrčati Dinamovce te na krilima brze košarke doći do pozitivnog rezultata.
– Velika odgovornost će biti na vanjskoj liniji. Dinamo je vjerojatno nešto kvalitetniji od nas u reketu, no na bekovskim pozicijama bismo trebali stvarati prednost u igri »jedan na jedan« – smatra trener Jazina Arbanasa koji je spremio nekoliko taktičkih varijanti koje će suprotstaviti domaćinima. Uostalom, upravo mu je jedna od njih, drastično spuštanje petorke, donijela prijeko potreban impuls u trenucima kada su kola krenula nizbrdo prošli četvrtak protiv Omiša.


Po pobjedu
Tom je pobjedom ispunjen nadopunjeni cilj postavljen pred mlade Zadrane – ulazak u doigravanje. Sada je vrijeme da se igra za gušt i bez velikog opterećenja uživa u ostvarenome. Ipak…
– Igramo polufinale, mora biti malo pritiska! Nemamo imperativ rezultata niti se od nas traži ulazak u HT Premijer ligu, no sami sebi smo stavili pritisak da pokušamo doći do pobjede – naglasio je Selin.
Utakmica se igra u Draženovom domu, s početkom u 18 sati.
Infobox (Okvir):
HKS »stopirao« Bralu i Planinića
Već nekoliko minuta nakon pobjede nad Omišom Višnjikom je počela kružiti priča da će u kvalifikacijama za ulazak u HT Premijer ligu Jazine pojačati mladi košarkaši Zadra Duje Brala i Jure Planinić. Na koncu ništa od toga, a krivac je – administracija.
– Htjeli smo registrirati Bralu i Planinića, no HKS je to stopirao jer više ne možemo posuđivati igrače pa u današnju utakmicu ulazimo s istom postavom s kojom smo izborili treće mjesto. Iako su nam iz Saveza na izravan upit svojedobno rekli da zbog situacije s koronavirusom neće biti problema s novim registracijama, izgleda da je rok za posudbu ipak istekao krajem siječnja. Na kraju je ispalo da svoje juniore ne možemo priključiti momčadi, a ne bi bilo problema da smo, na primjer, potpisali dva nova strana igrača. Na kraju nismo htjeli dovoditi nekoga sa strane te smo odlučili dati priliku momcima koji su izborili doigravanje da pokažu što mogu – otkrio je Selin.
Infobox (Okvir):
Jazine peti put u kvalifikacijama
Doigravanje za prvaka Prve lige može se smatrati i kvalifikacijama za HT Premijer ligu. A pogled u povijest otkriva da je pred Jazinama već peti pokušaj ulaska u najjači domaći rang. Prvi put dogodilo se to u sezoni 2005./06. u kojoj su »žuti« pod vodstvom Nevena Plantaka bili prvaci A-2 lige jug. U kvalifikacijskoj skupini za A-1 ligu upisali su dvije pobjede (Kantrida, Hermes Analitica) i osam poraza te završili posljednji. Novi pokušaj dogodio se 2015. godine. Ponovno su Zadrani bili najbolji u A-2 ligi jug i ponovno nisu uspjeli u kvalifikacijama gdje su s četiri pobjede i isto toliko poraza bili četvrti među pet sastava. Trener je i taj put bio Neven Plantak. Sezonu kasnije ponovno kvalifikacije i ponovno nema ulaska u viši rang. S pet pobjeda i tri poraza u kvalifikacijskoj ligi je osvojeno drugo mjesto. Nedovoljno za izravan plasman u Premijer ligu, ali dovoljno za dodatne kvalifikacije u kojima je u dvije utakmice bolje bilo Škrljevo. Momčad su u kvalifikacijama vodili najprije Josip Plantak, a potom Ivica Burić. I onda sjajna sezona 2016./17. u kojoj je ekipa trenera Jakova Borčića rušila sve pred sobom. U maratonskoj kvalifikacijskoj ligi, koja je danas praktično preslika Prve lige, Zadrani su imali 16 pobjeda i dva poraza. Ukupno je momčad u toj sezoni u 34 ligaške utakmice imala samo dva poraza. Ušle su Jazine u Premijer ligu u kojoj su se zadržale jednu sezonu nakon čega su tri godine čekale na novu priliku.