Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

“Mardešić” zapošljava nove djelatnike

Autor: Ivana Burica

12.05.2008. 22:00
“Mardešić” zapošljava nove djelatnike


Završava se uređenje stambenih prostora u bivšoj zgradi uprave koja se nalazi u tvorničkom krugu. U tim stambenim jedinicama će biti omogućen besplatni smještaj za do 20 zaposlenika, kazao je voditelj pogona Ivan Hajnić
Saljski “Mardešić” je prije petnaestak dana raspisao natječaj za sezonsko zapošljavanje 20 radnika. Od voditelja pogona “Mardešića” Ivana Hajnića doznajemo da se dosad javilo sedam osoba – pet muškaraca te dvije žene sa zadarskog područja.
– Riječ je o djelatnicima koji će biti angažirani na poslovima soljenja inćuna. Ne želim dijeliti poslove na muške i ženske, no konkretno u ovom dijelu poslova žene su se pokazale kao brže i spretnije. Unatoč tomu dosad se ipak javilo više muškaraca. Zanimljivo je spomenuti da nitko od zainteresiranih nije s Dugog otoka, već s kopnenog dijela županije, većinom s područja Obrovca. Za Dugootočane i ne treba raspisivati natječaj, oni znaju da svake sezone tražimo dodatnu radnu snagu.
No, interes otočana je izostao. Vjerojatno stoga što oni koji žele raditi u sezoni računaju na neke možda financijski primamljivije poslove, informirao nas je Ivan Hajnić. On dodaje da je dugoročno gledano sezonsko zapošljavanje u “Mardešiću” atraktivnije nego što na prvi pogled izgleda. Naime, 10-ak sezonskih radnika, koji se pokažu zanimljivima tvornici, dobit će ponudu za stalan posao. Hajnić napominje i druge za današnje vrijeme nezanemarive pogodosti koje imaju djelatnici “Mardešića” – redovitu i sigurnu plaća, stalno zaposlenje i sve ostalo što uz to ide. Također, on ističe da će s vremenom rasti i plaće što će biti definirano novim pravilnikom o sistematizaciji rada u tvrtki, čija je izrada u tijeku.
Inače, u “Mardešiću” su stalno zaposlena 63 djelatnika od kojih je većina s prebivalištem na Dugom otoku. Time se već jednim dijelom ispunilo obećanje sadašnjeg vlasnika Ante Marasa koji je prilikom preuzimanja tvrtke pred oko dvije godine najavio da će revitalizirati tvornicu, modernizirati proizvodnju te zaposliti nove djelatnike. Tada je u Mardešiću bilo 50-ak stalno zaposlenih, a već po završetku ovogodišnje sezone soljenja inćuna taj bi se broj mogao povećati na 73.
– Radi se na rekonstrukciji i modernizaciji pogona tako da ćemo trebati još ljudi. Također bih istaknuo da se završava uređenje stambenih prostora u bivšoj zgradi uprave koja se nalazi u tvorničkom krugu. U tim stambenim jedinicama će biti omogućen besplatni smještaj za do 20 zaposlenika, koji će kao dodatni poticaj imati jedan besplatni obrok. Treba napomenuti da se ti prostori uređuju za potrebe sezonskog zapošljavanja.
Nakon što je od početka privatizacije sudbina “Mardešića” stalno bila neizvjesna, a tijekom stečaja velik dio nepokretne imovine nekadašnje tvornice u kojoj je u najboljim danima radilo i do 400 radnika prodan te prenamijenjen u turističke i trgovačke svrhe, sama jezgra, novi pogon uspio je preživjeti sve bure i oluje te zadržao brand “Mardešić” kao prepoznatljivo ime na hrvatskom tržištu prerade ribe.
No, zadnjih nekoliko godina u “Mardešiću” se sve manje proizvode riblje konzerve te je veći dio proizvodnje okrenut soljenju inćuna. – Za jednog partnera u Španjolskoj solimo inćune kao poluproizvod. No, od jeseni 2007. godine na hrvatskom tržištu se može naći i “Mardešićev” gotov proizvod od inćuna – slani inćun pakiran u malim staklenkama. Svakako, paleta naših proizvoda će se i dalje širiti, najavio je Hajnić, dodajući još kako se konstantno poboljšavaju i radni uvjeti pa je tako dosad u rekonstrukciju podova i zidova pogona uloženo oko 3,5 milijuna kuna.