Ispovjednik i promicatelj jedinstva kršćana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
misa1
Sebastian GOVORČIN
Sveto misno slavlje predvodio je nadbiskup Ivan Prenđa

Blagdan Sv. Leopolda Bogdana Mandića proslavljen je u utorak u crkvi Gospe od Zdravlja gdje je nekad ovaj svetac živio. Crkva Gospe od Zdravlja je nadbiskupsko svetište sv. Leopolda. Sveti Leopold Mandić rođen je u Herceg Novom 12. svibnja 1866. godine, a umro u Padovi 30. srpnja 1942. Drugi je kanonizirani hrvatski svetac rimokatoličke crkve. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je svetim 16. listopada 1983. godine.

Sveto misno slavlje predvodio je nadbiskup Ivan Prenđa. U svojoj homiliji nadbiskup je govorio o skromnom i, ljudski rečeno, neuglednom kapucinu sv. Leopoldu koji je za crkvu bio veliki znak.

Nadbiskup se nadalje u svojoj homiliji upitao zašto je Bog toliko naglasio svoju ljubav prema čovjeku kojem daruje život i toliko ulaže u njega.

- Odgovor na ova pitanja krije se u činjenici da je Bog krenuo u susret ljudskoj bijedi. Došao je položiti svoj život za ovce svoje kao dobar pastir i po tome mi smo dobili život, kazao je u svojoj propovijedi nadbiskup dodavši da je grijeh čovjeka onesposobio da postane čovjekom. Bog je došao svom narodu kako bi pokazao da grijeh čovjeka čini nesretnim, oduzima mu radost i mir, a Jaganjac Božji oduzima grijehe čovjeka.

Nadalje nadbiskup se osvrnuo na život sv. Leopolda, dugogodišnjeg neumornog ispovjednika koji je shvatio što znači pomiriti se s Bogom.

Sv. Leopold živio je na prijelazu stoljeća. U 20. stoljeću koje se smatra stoljećem bijega od Boga u razne ideologije, ovaj je svetac živio 42 godine i bio je svjedokom da su grijesi razorili obitelji, odnose prema novcu i materijalnim dobrima.

- Sv. Leopold otkrio je Božju ljubav u sakramentu pomirenja u kojem se čovjek vraća Bogu. Većina ljudi koji nisu kadri oprostiti svojim bližnjima znači da nisu pronašli put do Pastira koji prašta, a osim toga nisu pronašli put ni do samoga sebe. Ne smatrajmo druge većim grešnicima od sebe, jer nije na nama da prosuđujemo, kazao je na kraju svoje propovijedi nadbiskup Prenđa.

Sv. Leopold sve je svoje molitve, žrtve, napore prinosio na nakanu "da svi budu jedno!". Molio je za jedinstvo kršćana.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno