Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Premijeru predstavljena Nova luka Gaženica

Autor: Damir Maričić

12.05.2009. 22:00
Premijeru predstavljena Nova luka Gaženica

Foto: Zvonko KUCELIN



Nakon prezentacije premijer Sanader je zahvalio domaćinima i poručio: Vidimo se 2013. na otvorenju luke!
Predsjednik hrvatske Vlade Ivo Sanader sudjelovao je u utorak navečer u Zadru u dvorani hotela Kolovare na prezentaciji projekta nove trajektne luke Zadar. Projekt su nazočnosti impresivnog broja gospodarstvenika, predstavili autor arhitektonsko-urbanističkog rješenja zone Gaženica i nove trajektne luke na tom prostoru Niko Bašić i predsjednik Županijske komore u Zadru Dario Jurin.
Bila je to i svojevrsna zahvala zadarskih gospodarstvenika Vladi i samom Sanaderu na potpori ovom značajnom projektu.Više se puta istakla “povjesna” sjednica Vlade RH u Zadru 2006. godine na kojoj je uz niz drugih donjeta odluka o potpori Gaženici kao krunskom projektu.
Jurin je na početku istako tu zahvalnost gospodarstvenika podršci i odlukama o financirnaju od strane Vlade verifiranih u Saboru. Niko Bašić kazao je kako je uistinu riječ o milenijskom projektu, stvaranju “novog portala” Hrvatske, i novog razvojnog praga Zadra
– Kojim će se izmjeniti i struktura grada ali i mentalni sklop stanovništva.
Bašić je naglasio da je riječ o hibridnom sustavu jer kombinira mnoštvo terminala a ne predviđa zasebnost gradnje svakog od podsustava te usljed toga zahtjevnom za stručnjake koji su u projektu sudjelovali. Podvučena je spektakluarna veza s autocestom i pretpostavke za komibirani promet svih oblika u ovom novom litoralnom srcu Zadra. Usljedila je trominutna animacija budućeg izgleda luke.
Jurin je navodeći povjest projekta rekao da je riječ o milenijskom projektu, koji će uz ostalo, uvjetovati da 2013. godine kada projekt bude završen, Zadar bude grad bez nezaposlenih osoba.Tema njegovog kratkog izlaganja bila je “Utjecaj izgradnje Nove luke Gaženica na gospodarstvo ZD županije”.
Sjetio se rečenicom vremena kada je Zadar imao temeljno ograničenja razvitka u promentoj izolaciji, što sad izgleda neizmjerno daleko, te kazao kako se utjecaj Gaženice na razvoj Zadra osjeća već otkako je donjeta odluka o gradnji, a neće čekati završetak luke.
Samo nova luka zaposlit će 1000 novih ljudi. Ukupna vrijednost projekta je 235 milijuna eura, kreditiraju ga Europska investicijska banka i njemačka Razvojna banka, a hrvatska Vlada daje jamstvo. Nakon prezentacije premijer Sanader je zahvalio domaćinima i poručio: “Vidimo se 2013. na otvorenju luke”.