Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Putem srednjovjekovne Sidrage i Luke

Autor: Jelica Farkaš

12.05.2009. 22:00
Putem srednjovjekovne Sidrage i Luke

Foto: Jelica FARKAŠ



Sporazum su potpisali Grad Biograd i Turistička zajednica grada te Općina Pakoštane i Turistička zajednica općine, Grad i Turistička zajednica Benkovca, Park prirode Vransko jezero te ugostiteljski obrt “U Šime”, kao i agencija “Kraljevski grad Biograd na Moru” kao koordinator projekta


U prostorijama biogradske Gradske vijećnice potpisani su ugovori o poslovnoj suradnji na planu turizma i turističkih usluga. Sporazum su potpisali Grad Biograd i TZ Grada Biograda te Općina Pakoštane i Turistička zajednica općine, Grad i Turistička zajednica Benkovca, Park prirode Vransko jezero te ugostiteljski obrt “U Šime”, kao i agencija “Kraljevski grad Biograd na Moru” kao koordinator projekta.
Obala i zaleđe
Zajednički je interes, rečeno je na skupu, razvijanje trajnije poslovne suradnje na području turizma i turističkih usluga, s posebnim naglaskom na promicanje turističkih lokaliteta ovoga područja na kojem se nalaze brojne prirodne kulturne, povijesne i tradicijske vrednote.
Nakon uvodnih riječi Ive Eškinje, direktora biogradske Turističke zajednice, koji je naglasio kako se neki od programa pokrenutih na tom planu već uspješno realiziraju kao što su, primjerice, biciklističke staze i PP Vransko jezero te da je ovaj novi projekt svojevrsna dogradnja i proširenje i to na najbolji mogući način, jer povezuje kontinentalni dio zaleđa s obalom, a na ovom području i jedno i drugo područje iznimno je bogato i ima što ponuditi turizmu.
Da je ovo područje iznimno bogato prirodnim, povijesnim i kulturnim znamenitostima te da ih treba kao jednu cjelinu ponuditi u turističke svrhe, složili su se svi sudionici skupa.
Turistička tura
Voditeljica agencije “Kraljevski grad-Biograd na Moru” Drina Bešenić, kazala je kako osnovna namjena uspostavljanje stalne suradnje sa susjednim općinama i turističkim zajednicama na području Zadarske županije te je slijedom toga već utvrđena i turistička tura koja bi turistima predstavila jedan dio bogate baštine na tom području.
– Projekt koji bi trebao zaživjeti pod nazivom “Putem srednjovjekovne Sidrage i Luke” predviđen je za početak lipnja, a na koji su uz organizatore pozvani i mediji, kako bi mogli široj javnosti prenijeti što je to što će se moći vidjeti i doživjeti prilikom posjeta, kazala je Drina Bešenić.
Ovaj projekt koji ima za zadaću da potiče razvoj posebnog autohtonog turističkog proizvoda otvara bez sumnje velike mogućnosti jer ovo područje, uključivši njegovo zaleđe, priobalje, ali i otoke, predstavlja raznovrsnu i iznimno bogatu, prirodnu, povijesnu i kulturnu baštinu, ali isto tako i raznovrsnu i zanimljivu gastroponudu, koja nije nimalo zanemariv čimbenik u turističkoj ponudi, čulo se na ovom “turističkom” susretu.