Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Štrajku se odazvalo 95 posto učitelja i profesora

Autor:

12.05.2009. 22:00
Štrajku se odazvalo 95 posto učitelja i profesora

Foto: Zvonko KUCELIN



Grad su jutros preplavile rijeke djece koja su došla na prvi sat, ali su ih ravnatelji potom pustili da odu kućama jer nije bilo uvjeta za normalno održavanje nastave
Školske klupe u gotovo svim razredima srednjih i osnovnih škola na području Zadarske županije zjapile su jutros prazne. Gotovo 95 posto članova Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama odazvalo se štrajku, a podržavale su ih i kolege profesori koji nisu članovi tog sindikata. Osim njih, štrajkali su gotovo svi učitelji osnovnih škola, točnije njih 90 posto. To su podaci koje su nam dali Jere Bilan, županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, te Ante Bašić, županijski povjerenik Sindikata hrvatskih učitelja.
Bilan je dodao kako je srednja strukovna škola Vice Vlatkovića imala stopostotan odaziv na štrajk, odnosno niti jedan zaposlenik škole nije radio.
– Štrajk je dobro pripremljen i ima jasne ciljeve i mislim da je zato ovako dobar odaziv. Čini mi se da je odaziv bolji nego 2006. godine, rekao je Bilan i dodao kako i bi se štrajk trebao nastaviti i danas, osim ako u međuvremenu sindikati i Vlada ne sklope dogovor.
Grad su jutros preplavile rijeke djece koja su došla na prvi sat, ali su ih ravnatelji potom pustili da odu kućama jer nije bilo uvjeta za normalno održavanje nastave. Ipak, bilo je profesora koji su radili, pa su učenici bili u mogućnosti kod njih ići na nastavu.
– Kod nas štrajka gotovo 99 posto profesora tako da smo učenike pustili da odu kućama, rekao je Josip Sviličić, ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića. Slično je rekao i njegov kolega Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimir Nazor. On je kazao kako su neki profesori održali sat pa su učenici bili u mogućnosti ići na nastavu. Ipak, dodao je, nitko od učenika neće biti sankcioniran neopravdanim satima zbog nedolaska na nastavu kod profesora koji nisu štrajkali.
Mile Marasović, ravnatelj O.Š. Petar Preradović rekao je kako u njegovoj školi štrajka oko 70 posto učitelja te da su učenici mogli ići na nastavu kod ovih profesora koji su radili. Međutim, tko nije došao neće biti sankcioniran.
Anamarija BILAN