Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

“Zlatna harfa” okupila 250 djece

Autor: Velimir Brkić

12.05.2009. 22:00
“Zlatna harfa” okupila 250 djece

Foto: Velimir BRKIĆ



Na smotri su nastupili dječji zborovi iz župa Sv. Stošije iz Biograda, Sv. Roka iz Bibinja, Rođenja BDM iz Benkovca i iz župe Sv. Ivana iz Zadra te domaćini iz župe Uznesenja BDM. Većina zborova ima dugogodišnju tradiciju zborskog pjevanja te nastupaju na liturgijskim slavljima


Škabrnja je ove godine bila domaćin smotre “Zlatna harfa” što je u organizaciji Ureda Zadarske nadbiskupije održana u crkvi Uznesenja BDM. Na smotri u Škabrnji sudjelovalo je oko 250 djece, članova pet župnih zborova iz cijele županije, a svaki je zbor izveo dvije pjesme. “Zlatna harfa” nije natjecateljskog karaktera pa su svi zborovi neovisno o izvedbi dobili priznanje za svoj trud. Temeljne zadaće ove smotre su obnova liturgijskog pjevanja, poticanje suradnje među voditeljima crkvenog pjevanja kao i poticanje stvaralačkog duha skladatelja.
Tradicija zborskog pjevanja
Na smotri su nastupili dječji zborovi iz župa Sv. Stošije iz Biograda, Sv. Roka iz Bibinja, Rođenja BDM iz Benkovca i iz župe Sv. Ivana iz Zadra te domaćini iz župe Uznesenja BDM. Većina zborova ima dugogodišnju tradiciju zborskog pjevanja te nastupaju na liturgijskim slavljima kao i na brojnim koncertima i smotrama koji upotpunjuju glazbeno-liturgijski život župnih zajednica te promiču sakralnu glazbu i zborsko crkveno pjevanje.
Prije početka smotre održana je misa koju je u zajedništvu s domaćim župnikom don Borisom Pedićem predvodio predstojnik Katehetskog ureda u Zadarskoj nadbiskupiji don Gašpar Dodić. Sve je nazočne na početku pozdravio don Boris, izrazivši radosnu i srdačnu dobrodošlicu. Zaželio je djeci i mladima da ih slavljenje Boga pjesmom i molitvom hrabri i jača za svakodnevni život u obitelji, školi i društvu kako bi ga živjeli u miru i dobru. Zahvalio je njihovim voditeljima, dirigentima, vjeroučiteljima, župnicima i sestrama redovnicama na dolasku i trudu kojim su uvježbali ovogodišnje skladbe.
Ovogodišnja tema “Zlatne harfe” bila je “Dan Gospodnji – Nedjelja”. Protokol je redovit za svako održavanja “Zlatne harfe”. No, s ovom u Škabrnji bilo je ipak drugačije. Za to su se pobrinuli domaćini.
Svaki zbor je imao određeno mjesto gdje će sjediti u crkvi. Svi su u zboru od organizatora dobili sličicu kao uspomenu na sudjelovanje na ovogodišnjoj “Zlatnoj harfi”. To im je bila novost i radost jer djeca vole iznenađenja. Zanimljivost ovogodišnje “Harfe” bila je i u pečatima.
Slatka “poputina”
 Svako je dijete dobivalo pečat na svoju ruku, kao znak da je preuzeo sok, kolač, krafnu… tako da se nakon nekog vremena na dječjim rukama moglo vidjeti mnoštvo različitih pečata. Organizator se pobrinuo i da animatori ovog susreta budu vidljivi. Za to su im poslužile majice različitih boja. Svaki animator sa određenom bojom imao je svoj zadatak tako da je sve funkcioniralo besprijekorno.
Nakon službenog završetka smotre “Zlatna harfa” don Boris i sestre “Dobrog Pastira” pobrinuli su se za najveće iznenađenje. Bilo je to potezanje “konopa”. Nagrada pobjedniku je bila, barem se tako na prvi mah činilo, velika vreća slatkiša. Pobjedu su nakon neizvjesne borbe sa župom Sv. Ivana izvojevala djeca iz Bibinja. Veselju nije bilo kraja.
Domjenak je bio prebogat. Za to se može zahvaliti mještanima koji su pripremili toliko kolača i pića da je i ostalo. Čak je i Dom za odrasle osobe iz Zemunika osjetio blagodati ovog susreta. Dobili su kolače. A zahvaljujući donacijama župljana, Općine Škabrnja, Maraske, Bakmaza, Tvornice kruha Zadar, Sonika, Coca cole… svi su zborovi za “poputinu” dobili punu vreću slatkiša.
Vjerujemo da će ova škabrnjska “Zlatna harfa” potaknuti i druge organizatore na još veći stupanj organiziranosti i poticanja dječje kreativnosti.
Susreti će se još održati u župi Sv. Ante na zadarskom Smiljevcu te u katedrali Sv. Stošije.