Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Dinu Bašiću zbog droge tri godine zatvora

Autor: Minja Gugić

12.05.2010. 22:00
Dinu Bašiću zbog droge tri godine zatvora


Iako Dino Bašić danas vodi uredan i miran obiteljski život, osuđen je zatvorskom kaznom jer je ovo kazneno djelo počinio dok je bio pod uvjetnom osudom zbog pokušaja ubojstva
Zadranin Dino Bašić (25), inače, sin poznatog gradskog vijećnika iz redova HDZ-a i predsjednika Mjesnog odbora Poluotoka Svemira Bašića, jučer je na Županijskom sudu u Zadru nepravomoćno osuđen na tri godine zatvora zbog posjeda u cilju prodaje sveukupno 3,17 grama kokaina.
Bašić se za vrijeme sudskog postupka branio sa slobode, a jučer je došao na izricanje presude u društvu svog odvjetnika Filipa Brdara.
Obrazloživši osuđujuću presudu i visinu kazneno-pravne sankcije, predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić je pojasnio kako je dokaznim postupkom utvrđeno da je Bašić kriv za kazneno djelo posjeda kokaina u cilju preprodaje kako mu je to i optužnicom stavljeno na teret.
– Sudsko vijeće je zaključilo da se u ovom slučaju radi o držanju droge zbog prodaje. Utvrđeno je da je Bašić povremeni konzument droge, ali nije tipičan ovisnik. Kod njega kući su nađene dvije plastične vrećice s količinama od 0,69 i 0,68 grama kokaina, a nađena je i vaga za precizno mjerenje s tragovima droge. Ovo Vijeće smatra da je potpuno neživotno da povremeni konzument droge ima doma takvu vagu – zaključak je Sudskog vijeća.
Sudac Babić je dalje naglasio kako je Bašiću izrečena minimalna kazna zatvora jer je za ovo kazneno djelo Zakonom zapriječena kazna od najmanje tri, pa do 12 godina zatvora.
U olakotne okolnosti suci su cijenili činjenicu kako Bašić danas vodi uredan obiteljski život, bez “mrlje”. Zaposlen je i skrbi za svoju nevjenčanu suprugu i dvogodišnje dijete. No, svakako je otegotna okolnost u slučaju Dina Bašića bila činjenica da je on prekršio uvjetnu osudu čiji rok kušnje još uvijek traje.
Naime, kako je pojasnio predsjednik Sudskog vijeća Boris Babić, Bašić je kao maloljetnik počnio kazneno djelo pokušaja ubojstva za što je bio osuđen uvjetnom kaznom maloljetničkog zatvora.
Radi se o slučaju koji se dogodio u vrijeme dok je Bašić bio srednjoškolac. Tada je nožem duljine oko sedam centimetara napao jednog učenika ispred zadarske Pomorske škole, ubo ga u predjelu trbuha i teško ozlijedio.
Zbog toga mu se sudilo.