Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Manjak prihoda od 33,7 milijuna kuna

Autor: Teuta Babajko Jamičić

12.05.2010. 22:00
Manjak prihoda od 33,7 milijuna kuna

Foto: Vedran SITNICA



Manjak prihoda ostvaren je kod poreza na dohodak, poreza na promet nekretnina, pomoći iz državnog proračuna, komunalnog doprinosa, komunalne naknade i prihoda od prodaje zemljišta, a namirit će se iz poslovanja tekuće godine, naplatom potraživanja i racionalizacijom troškova poslovanja
Ukupni prihodi i primici Grada Zadra za prošlu, 2009. godinu planirani su u iznosu do 442 milijuna kuna, a ostvareni su u iznosu 374,2 milijuna kuna.
Rashodi i izdaci iznose 407,9 milijuna kuna i ostvaren je manjak prihoda u visini od 33,7 milijuna kuna, stoji u godišnjem izvještaju o izvršenju Proračuna Grada Zadra za prošlu godinu koji je na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća obrazložila Grozdana Perić, pročelnica Upravnog odjela za financije.
Kako je pojasnila pročelnica Perić manjak prihoda ostvaren je kod poreza na dohodak, poreza na promet nekretnina, pomoći iz državnog proračuna, komunalnog doprinosa, komunalne naknade i prihoda od prodaje zemljišta. Manjak prihoda, kako je pojasnila Perić, namirit će se iz poslovanja tekuće godine, naplatom potraživanja i racionalizacijom troškova poslovanja.
Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Zadra, koji je jučer i usvojilo Gradsko vijeće Grada Zadra, očekivano su pohvalili vijećnici vladajućih koalicijskih stranaka, dok je isti naišao na oštre kritike iz redova oporbe.
Tako su vijećnica SDP-a Omerka Šarić Frantin i vijećnik HNS-a Ivo Gregov, ustvrdili kako je manjak ostvarenih prihoda veći nego što je u izvještaju o izvršenju Proračuna Grada Zadra prikazan. Umjesto prikazanih 33 milijuna kuna, vijećnica Šarić Frantin je navela kako manjak iznosi 55 milijuna kuna.
– Proračun je kao žena u kupaćem kostimu, sve se vidi, a ništa se ne vidi, našalila se vijećnica Šarić Frantin te javno prozvala državnu reviziju da dobro pročešlja ovaj izvještaj o izvršenju Proračuna Grada Zadra za prošlu godinu.
Pročelnica Grozdana Perić je pojasnila kako se manjak izračunava u odnosu na ostvarene prihode, a ne one koji su planirani. Prema toj računici manjak iznosi 33 milijuna kuna.
Ni SDP-ova vijećnica Ingrid Antičević Marinović nije bila zadovoljna izvještajem o izvršenju proračuna za prošlu godinu.
– Svake godine ista priča. Uvijek se govori na dvije razine. S jedne strane Zadar je grad prosperiteta, a s druge strane o izvršenju proračuna govori se u svjetlu, bolje rečeno mraku, krize. Treba prihvatiti stanje u Gradu Zadru kakvo ono stvarno jest, a činjenice govore da je u teškoj financijskoj krizi, oštra je bila Antičević Marinović.
Vijećnika Josipa Vlahovića zabrinulo je ovakvo izvješće. Kako navodi Vlahović život u Zadru nije stao, no neizvjesno je što donosi budućnost. Najviše ga brinu katastrofalni međuljudski odnosi, bešćutnost prema tuđim problemima. Vlahović drži kako način na koji se vodi grad ne smije ovisiti o trenutačnoj politici ili državnom uređenju, već isti treba biti usmjeren na boljitak njegovih stanovnika.
Raspravu o izvršenju Proračuna Grada Zadra za 2009. zaključio je zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, ističući kako je gradska uprava napravila najviše što je mogla u prošloj godini. Više od ovoga, navodi dr. Vrančić, jednostavno nije bilo moguće.
– Mi smo spremni i na promjene sustava poreza na dohodak, koje bi značile manjak prihoda u proračunu. Stoga, pročelnici već sada imaju zadatak da rade kao da imaju 20 posto manje sredstava u blagajni, tako da nas ništa ne može iznenaditi, govori dr. Vrančić, dodajući kako Zadar nije lažna iluzija, već grad koji radi i gradi o čemu svjedoči i podatak o 4.900 nezaposlenih, što je daleko manje nego u nekim drugih hrvatskim gradovima.