Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Mjerenjem na licu mjesta utvrdit će se tko je kome uzurpirao zemljište

Autor: Suzana Bandić

12.05.2010. 22:00
Mjerenjem na licu mjesta utvrdit će se tko je kome uzurpirao zemljište

Foto: Sebastian GOVORČIN



Tko ometa čije vlasništvo utvrdit će se uviđajem na licu mjesta koje će prema odredbi Suda provesti mjernik-vještak nakon što tužitelji na sudski račun uplate četiri tisuće kuna podmirivanje troškova sudskog vještaka
Spor između Grada Zadra i vlasnika autokampa Rosemary na Puntamici na kojemu se nalazi zid oko kojega se Grad i vlasnici spore već godinama jučer je dobio još jedan sudski nastavak u parničnom postupku pred Općinskim sudom u Zadru.
Naime, riječ je o zemljištu u čijem je posjedu obitelj Dukić još od 1939. godine, a koje sukladno izmjenama Zakona o pomorskom dobru iz 2004. godine jednim dijelom ulazi u područje pomorskog dobra. Iako se u takvim slučajevima nalaže utvrđivanje stečenog prava, a potom i izvlašćenja vlasnika, taj proces nije proveden, no Grad je odlučio bez potrebnih dozvola betonskim zidom označiti granicu između zemljišta Dukićevih i pomorskog dobra. Dukićevi su služeći se pravom instituta samopomoći zid srušili, no na istom je mjestu za nekoliko dana sagrađen novi zid, ovaj put pojačan željeznom armaturom. Primjenjujući isto pravo Dukićevi su srušili dio tog zida i potom Grad tužili za smetanje posjeda.
Na jučerašnjem ročištu u parničnom postupku protiv Grada Zadra zastupanog po pravnici Nikolini Kranjčec, Dukićeve je zastupao Mate Knezović, odvjetnik iz Zagreba, koji je sudu priložio podnesak u kojem navodi da je sporni zid Grad Zadar sagradio na zemljišnoj čestici čiji su vlasnici njegovi klijenti. Na tu je okolnost zbog utvrđivanja činjeničnog stanja zatražio uviđaje na licu mjesta koje bi trebao provesti sudski mjernik-vještak, što je sud i prihvatio.
Dukićevima je naloženo da u roku od osam dana na račun Općinskog suda u Zadru uplate iznos od četiri tisuće kuna kako bi se mjerenje provelo i odredilo novo ročište. Sudac Mato Jelić upozorio ih je kako će sud odustati od izvođenja ovog dokaza ukoliko spomenuti iznos ne “sjedne” u navedenom roku na račun suda.
 


Sudac Jelić odbio pustiti tužitelje i novinare u sudnicu


Sudac Mato Jelić pred kojim se jučer vodio parnični postupak između Grada Zadra i Ante i Olge Dukić, donio je vrlo neobičnu odluku svega minutu nakon početka zakazanog ročišta. Naime, iako su Dukićevi na ročište došli na vrijeme, red od 10-ak ljudi na ulazu u sudsku zgradu nisu mogli predvidjeti pa su se u 10.01 sati obratili pravosudnom policajcu koji je telefonski kontaktirao suca Jelića. Odgovor koji su dobili bio je kako je suđenje već započelo, da oni nisu ni pozvani te da ne mogu nazočiti postupku. Isto je vrijedilo i za novinare uz napomenu kako su opunomoćenici obiju strana u postupku pristupili, iako su oni u tom trenutku tek zauzimali svoja mjesta u sudnici, što je ujedno značilo i da sudski proces još uvijek nije započeo. O odluci suca Jelića obaviješten je predsjednik Općinskog suda Marijan Bitanga.