Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Parkiranje i ruševine najveći problemi Bilog briga

Autor: Katina Vrsaljko

12.05.2010. 22:00
Parkiranje i ruševine najveći problemi Bilog briga

Foto: Vedran SITNICA



Vezano uz parkiranje, najveći je problem u Vinkovačkoj i Šibenskoj ulici gdje je svakodnevni krkljanac. Tamo će se urediti parkiralište, a Bihaćka ulica, koja je izlaz s Bilog briga prema Bulevaru, uskoro će se asfaltirati
Bili brig, jedna od gradskih četvrti koja je davno bila predgrađe, a postaje sve važniji i mnogoljudniji dio grada, i godinu dana nakon otvorenja dugo očekivane osnovne škole postaje sve bolje mjesto za život obitelji s malom djecom. Naime, tamo živi oko 18.000 stanovnika čija djeca mogu ići u tri dječja vrtića – jedan gradski i dva privatna, a kako nam otkriva Ante Marić, predsjednik MO Bili brig, uskoro bi se trebale otvoriti i dječje jaslice.
Bili brig dobiva jaslice
– Otvaranje osnovne škole na Bilom Brigu pokazalo se kao neprocjenjiva vrijednost jer roditelji više ne moraju strahovati hoće li se njihova djeca snaći u prometu hodajući do nekima vrlo udaljene Osnovne škole Stanovi koja je na ovaj način rasterećena. Nedavno je uređeno i dječje igralište ispred škole pa se sada djeca igraju ispred svojih roditelja koji više ne moraju strahovati da se njihova djeca nalaze negdje drugdje. Skorašnje otvorenje dječjih jaslica koje će otvoriti jedna privatna osoba, također će puno značiti ovdašnjoj djeci i roditeljima, govori Marić.
Osim toga, na Bilom brigu postoji još jedno sportsko igralište, boćarski zog te tri kluba borilačkih vještina koji uz suglasnost mjesnog odbora i Grada Zadra koriste prostore prijašnjih skloništa na Bilom brigu gdje se i ostali građani dolaze rekreirati.
– Imamo i Sportsko društvo Bili brig koje na čelu s predsjednikom Ivicom Obadom i u suradnji s Mjesnim odborom organizira ljetne malonogometne i košarkaške turnire. Također, tu je i Boćarski klub Bili brig, koji je velikodušno ustupio jedan dio boćarskog terena našim umirovljenicima pa i oni imaju gdje prikratiti svoje vrijeme. Nedavno je osnovan i ženski odbojkaški klub, kaže Marić.
Ipak, ima i Bili brig svojih gorućih problema, a neki od njih su prometna regulacija i nedostatak parkirnih mjesta. Vezano uz parkiranje, najveći je problem u Vinkovačkoj i Šibenskoj ulici gdje je svakodnevni krkljanac. Tamo će se urediti parkiralište, a Bihaćka ulica, koja je izlaz s Bilog briga prema Bulevaru, uskoro će se asfaltirati.
– Nedostaje i pločnik na Putu Biliga prema križanju s Ulicom Hrvatskog sabora. Tamo je vrlo opasno, posebice za djecu što onuda idu u školu. Tražili smo od Županijskih i Hrvatskih cesta da se postavi odgovarajuća prometna signalizacija. Djelomično se to riješilo na Ulici Hrvatskog sabora, a očekujemo i daljnja rješenja, ističe Marić.
Prometni problem Bilog briga su i veliki nagibi u Vukovarskoj ulici iznad osnovne škole, gdje je i okretište autobusa.
– Mjesni odbor traži da se nagibi skinu tako da autobus može onuda proći te bi se autobusna linija mogla produžiti sve do Petrčanske ulice gdje već postoji okretište, priča Marić.
Zapušteni prostori u Šibenskoj
Već godinama su problem Bilog briga zapušteni poslovni prostori u Šibenskoj ulici uz šetnicu koja je trebala biti druga Kalelarga.
– Nekoliko puta sam inzistirao da se ti prostori očiste i ostakle, no Grad Zadar je tu nemoćan jer se radi o privatnom vlasništvu osoba koje se više ne nalaze u Hrvatskoj. Ako bi Grad i odlučio investirati u te prostore, nema se kome obratiti. Ima i zainteresiranih privatnika koji bi tu možda nešto otvorili, a ne mogu. Ovim putem još jednom pozivam vlasnike tih prostora da se jave, napominje Marić.
Kako nastavlja, prioritet Mjesnog odbora Bili brig su ljudi jer upravo oni sve potiču, donose nove ideje i prijedloge da se poboljša kvaliteta života na Bilom brigu. Marić ističe i dobru suradnju Mjesnog odbora s cijelom gradskom upravom, gradonačelnikom i pročelnicima te s Crvenim križem.
– U našim prostorijama se svaka tri mjeseca održava dragovoljno darivanje krvi. Također, dva puta mjesečno imamo organizirano mjerenje šećera u krvi i mjerenje tlaka za sve stanare. Uskoro će se u susjednu prostoriju Mjesnog odbora doseliti i Udruga umirovljenika, podružnica Bili brig, čije sadašnje prostorije stalno poplavljuju. Sad smo pri kraju rješenja njihova novog prostora, što mi je vrlo drago jer su to zaslužili i želim da vide da o njima netko vodi računa, govori Marić te dodaje da su prostorije Mjesnog odbora Bili brig maksimalno iskorištene te nitko nikom ne smeta.
 


Voda


Stanovnicima Bilog briga dozlogrdilo je nestajanje vode po nekoliko puta godišnje. Naime, stare cijevi su često pucale i građani su zbog toga imali problema. Za većinu njih ti su problemi bili podnošljivi – nekoliko sati bez vode, kupovanje vode u dućanu, otežani higijenski uvjeti i poslije opet sve po starom. Nekima je pak bilo puno teže, s obzirom na to da bi im zbog puknuća cijevi poplavili podrumi, donji katovi kuće ili okućnice zbog čega su imali i materijalnu štetu.
Takvih problema više ne bi trebalo biti jer, kako kaže Ante Marić, predsjednik MO Bili brig, kompletno je zamijenjena vodovodna cijev u Bokokotorskoj ulici koja je do sad predstavljala problem.




Čišćenje opasnih ruševina


Nekoliko ruševnih kuća čiji su vlasnici uglavnom izvan Hrvatske, još od Domovinskog rata “krase” Bili brig. Jedna od njih predstavlja poseban problem obližnjim stanarima s obzirom da je tamo, kako kažu, ljeti puno zmija, a stalno ima miševa i štakora. Problem je postao još ozbiljniji otkad je u neposrednoj blizini otvorena Osnovna škola Zadarski otoci Bili brig.
Ipak, izgleda da i tim mukama napokon dolazi kraj. Kako kaže Dražen Grgurović, zamjenik gradonačelnika, u tijeku je natječaj za koncesionara koji će kroz sljedećih nekoliko godina očistiti sve za zdravlje opasne objekte u Zadru.
– Prioritetno će se očistiti ruševina ispod osnovne škole na Bilom brigu te ona pokraj ulaza u OŠ Stanovi, na čemu inzistiraju i osnovne škole i mjesni odbori. Te ruševine bi se trebale očistiti do kraja lipnja s obzirom da se ponude otvaraju 2. lipnja. Kad se izabere najjeftiniji izvođač i sklopi ugovor, kreće se s čišćenjem. Za neke objekte još čekamo suglasnost vlasnika, no ako je i ne dobijemo, unatoč tome imamo zakonsko pravo očistiti ono što je opasno za zdravlje građana. Na ovaj način Grad ne dira u privatno vlasništvo. Proces se odužio jer je bilo vrlo komplicirano složiti kompletnu dokumentaciju, no sad i drugi gradovi traže naš savjet pri rješavanju problema opasnih zapuštenih objekata, govori Grgurović.
Kako kaže, Grad Zadar je ove godine za tu namjenu izdvojio 500.000 kuna, dogodine planira izdvojiti još i više te kroz nekoliko godina riješiti ove probleme.
– To se radi prvenstveno zbog dobrobiti građana, ali i zbog našeg turističkog ugleda. Sramotno je sloviti za turistički hit Jadrana, i to svake godine sve veći hit, a imati takvo ruglo u gradu. Zbog toga u svemu ovome imamo i potporu Turističke zajednice, ističe Grgurović.