Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Porast rizičnih navika među studentima

Autor: Anita Ćustić

12.05.2010. 22:00
Porast rizičnih navika među studentima

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Vrlo malo studenta je informirano o tome kako je organizirana zdravstvena zaštita studenata i koja su njihova prava i obveze, a ovakvi problemi posebno su izraženi kod studenata koji dolaze studirati u Zadar iz drugih dijelova Hrvatske
U sklopu projekta “Zdravi student”, kojeg Sveučilište u Zadru ovih dana provodi već drugu godinu za redom, organiziran je “Tjedan zdravlja”, koji podrazumijeva niz aktivnosti usmjerenih na promociju zdravog način života u studentskoj populaciji. Spomenute aktivnosti uključuju različite predstave, radio emisije projekcije filmova i slično, a u sklopu čega je jučer Studentsko savjetovalište Sveučilišta predstavilo rezultate istraživanja “Zdravlje i zdravstveno ponašanje studenata Sveučilišta u Zadru” i “On-line zdravstveni vodič za studente”.
Ovo je predstavljanje upriličeno u prostoru Multimedijalne dvorane Gradske knjižnice, a vodile su ga Vanja Marinković, voditeljica projekta “Zdravi student” i volonterka u Studenstkom savjetovalištu Sveučilišta, koje je realizator i idejni začetnik projekta te Marta Jović, stručna suradnica u Savjetovalištu.
Prvi dio predstavljanja, “Zdravlje i zdravstveno ponašanje studenata Sveučilišta u Zadru”, vodila je Vanja Marinković, naglasivši kako je prvotni cilj istraživanja bio provjeriti zdravstveno ponašanje i navike studenata Sveučilišta u Zadru.
– Kod ispitivanje prehrambenih navika pitali smo studente koliko često doručkuju, i ispostavilo se da ih samo 5 posto ne doručkuje nikada, 43 posto doručkuje povremeno, a čak 52 posto doručkuje svaki dan. To su, rekla bih, ohrabrujući rezultati, iako bi mogli biti i bolji. Pri ispitivanju prehrambenih navika, pitali smo ih i koliko često jedu kuhani obrok i ispostavilo se da ih samo jedan posto kuhano ne jede nikad, a svi ostali svaki ili gotovo svaki dan. Ovi su rezultati također ohrabrujući, kazala je Marinković, naglasivši kako su ispitivanja tjelesne aktivnosti ipak rezultirala ne baš ohrabrujućim rezultatima, jer ispostavilo se da se rekreativno nekim sportom 5 sati dnevno bavi tek šest posto studenata, dok 1 do 2 sata dnevno za rekreaciju odvaja 84 posto studenata. No, kako naglašava Marinković, s obzirom da u ovaj postotak spadaju i oni studenti koji se ne rekreiraju uopće ili manje od jednog sata, nikako nije ohrabrujući rezultat.
53 posto ispitanih studenata su pušači
Zabrinjavajuće je rezultate dalo i istraživanje seksualnog ponašanja, a pokazalo je da je 80 posto ispitanih studenata imalo seksualne odnose, ali je samo 58 posto djevojaka obavilo prvi ginekološki pregled. To je, kako je naglasila Marinković, poražavajuće iz razloga što se radi o studentima, obrazovanoj populaciji koji, u odnosu na druge, raspolažu znanjem i vještinama, zbog čega se od njih očekuje veća odgovornost.
– Na području seksualnog ponašanja ispitivali smo i kakvu zaštitu studenti koriste pri seksualnim odnosima, i ispostavilo se da ih 55 posto koristi prezervative. No, zabrinjavajuća je činjenica da se njih čak 20 posto “uzda” u prekid snošaja, a 17 posto u “sigurne dane” te da ih samo 10 posto koristi hormonsku kontracepciju. Zato se i s ovom tematikom moramo pozabaviti i mi u Savjetovalištu, ali i društvo kao cjelina, kazala je Marinković, usmjerivši se potom na rezultate konzumacije alkohola i cigareta među studentima koji su pokazalo da se 65 posto studenata barem jednom napilo te da ih čak 53 posto puši.
Nakon što su sve obrađene varijable povezane s nekim aspektima mentalnog zdravlja, samopoštovanjem i depresivnošću, utvrđeno je da su osobe koje svakodnevno konzumiraju doručak, kuhane obroke, sportom se rekreativno ili aktivno bave 5 sati dnevno te djevojke koje su obavile ginekološki pregled, kao i oni koji ne konzumiraju alkohol i cigarete, mahom visoko na ljestvici samopoštovanja te vrlo nisko na onoj koja se odnosi na depresiju i teškoće.
– Ispostavilo se da svi oni koji se odgovornije ponašaju bilo da je riječ o prehrambenim navikama, tjelesnoj aktivnosti ili seksualnom ponašanju imaju puno pozitivniji stav prema sebi. No, ipak se ne može tvrditi da to direktno utječe jedno na drugo, jer riječ je o korelacijskom istraživanju, ali nekakva povezanost sigurno postoji, kazala je Marinković, naglasivši kako je, iako se očekuje da mlade obrazovane osobe imaju dovoljno znanja o tome kako se brinuti o svom zdravlju, rezultati ovog istraživanja upućuju na potencijalan problem porasta rizičnih navika studenata.
“Zdravstveni vodič”
– Stoga, da bi postigli što uspješniji akademski uspjeh i unaprijedili kvalitetu svog života, potrebno je da studenti preuzmi kontrolu nad svojim zdravljem, odnosno da se redovitije i zdravije hrane, više hodaju i vježbaju, odgovorno se odnose spram seksualnosti, manje piju i manje puše, zaključila je voditeljica, zahvalivši se potom Službi za školsku medicinu u čijoj je suradnji projekt i realiziran te liječnicima Nadiji Cavengo Morović i Poloniji Bencun Gumzej.
Riječ je potom preuzela Marta Jović, predstavivši “Zdravstveni vodič”, pokrenut još u akademskoj godini 2008./2009. u cilju zdravstvenog savjetovanja studenata putem interneta, a mogu se obratiti na adresu [email protected].
– Vrlo malo studenta je informirano o tome kako je organizirana zdravstvena zaštita studenata te koja su njihova prava i obveze, a ovakvi problemi posebno su izraženi kod studenata koji dolaze studirati u Zadar iz drugih dijelova Hrvatske. Kako bi vam omogućili što uspješnije studiranje na Sveučilištu u Zadru, u suradnji sa Službom za školsku medicinu, pripremili smo “Zdravstveni vodič za studente” koji sadrži osnovne informacije o zdravstvenoj zaštiti studenata tijekom studija u Zadru, mogućnosti koje im se nude, kao i druge za njih korisne informacije, naglasila je Jović.
 


Sutra “Zdravi stol”


Sutra će u studentskoj menzi biti održana manifestacija nazvana “Zdravi stol” u sklopu programa “Tjedan zdravlja”, koji organizira Studentsko savjetovalište Sveučilišta u Zadru, odnosno njihovi volonteri – studenti. Čitav program “Tjedna zdravlja” usmjeren je na promociju zdravog načina života, osobito među studentskom populacijom.
– Kako bi što bolje osmislili “Zdravi stol” volonteri Studentskog savjetovališta razgovarali su s našom poznatom nutricionistkinjom te konzultirali stručnu literaturu. Nakon toga odlučili su izraditi nekoliko menija od kojih bi svaki bio usmjeren poboljšanju određenog segmenta zdravlja. Tako će neki meniji biti usmjereni poboljšanju raspoloženja, koncentracije, izdržljivosti… Jela će naši volonteri sami kuhati, a smisao čitave manifestacije je u poruci koju nosi, dakle edukativni, kazala je prof. dr. sc. Anita Vulić-Prtorić, voditeljica Studentskog savjetovališta Sveučilišta u Zadru.
Ujedno, “Zdravim stolom” završava se prvi “Tjedan zdravlja”, a sudeći po uspjehu bogatog, zanimljivog i nadasve korisnog programa, Studentsko savjetovalište bi se, na veselje i korist ponajprije studenata, trebalo potruditi organizirati ovu manifestaciju i dogodine.
N. MARKULIN