Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Saslušani svjedoci, slijedi odluka o puštanju vozača iz pritvora

Autor: Suzana Bandić

12.05.2010. 22:00
Saslušani svjedoci, slijedi odluka o puštanju vozača iz pritvora


Dario Škoda, jedini preživjeli putnik iz “vozila smrti” jučer je dao iskaz istražnom sucu, a o zatečenom prizoru svjedočili su i dvojica mještana i paški policajac koji je došao na njihov poziv
Ante Anić, istražni sudac Županijskog suda u Zadru, jučer je saslušao četvoricu svjedoka stravične prometne nesreće u kojoj su protkraj prošlog mjeseca na dionici ceste između mjesta Povljana i Gorica na otoku Pagu život izgubili Martina Škoda (19), Ante Pogorilić (21) i Marin Orlić (24).
Prvi je saslušan Dario Škoda (19), jedini preživjeli putnik iz automobila “citroen xantia”, kojim je kobne noći upravljao 22-godišnji Tonči Stupičić. Međutim, o okolnostima koje su dovele do izlijetanja vozila s kolnika, nakon čega je uslijedilo prevrtanje, mladić nije mogao reći previše detalja jer ih se ne sjeća.
– Svjedok je ispričao da su prije polaska iz Povljane popili nekoliko pića u lokalnim kafićima, ali da se ne sjeća koliko je tko od njih petoro te večeri popio. Drugoga se ničega ne sjeća osim da je sjedio iza suvozača, da se auto zanijelo i da se u tom trenutku uhvatio za ručku – rekao je istražni sudac Ante Anić nakon ispitivanja.
Nakon Škode svoje su iskaze istražnom sucu dali i dvojica mještana koji su prvi naišli na nesreću te paški policajac koji se odazvao na njihov poziv. Oni su ispričali kakav su prizor na mjestu tragedije zatekli, ali su svjedočili i o bijegu vozača Tončija Stupičića s mjesta nesreće policijskim vozilom nakon što je vidio svoje mrtve prijatelje. Stupičić je tada iskoristio hitnost situacije u kojoj je policajac pohrlivši u pomoć unesrećenima ostavio ključ u bravi vozila te se odvezao do svoje obiteljske kuće, odakle je uzeo očevu lovačku kuću te se odvezao na mjesnu plažu gdje je prijetio samoubojstvom. Ubrzo je pronađen, a nakon što je ispalio jedan metak u zrak policajci i njegov otac uspjeli su ga nagovoriti da odustane od stravičnog nauma te da se preda. Potom je odveden istražnom sucu zbog saslušanja, no zbog stanja šoka on to nije bio u stanju učiniti. Zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke istražni mu je sudac odredio pritvor u kojemu se još uvijek nalazi.
– S obzirom da su svjedoci saslušani te su prestali razlozi za njegovo zadržavanje u pritvoru Istražnog centra, do kraja ovog tjedna donijet ćemo odluku o njegovu eventualnom puštanju na slobodu – potvrdio je sudac Anić dodavši kako će se u nastavku istrage još provesti prometna vještačenja.
Premda je sudac Anić Stupičiću ostavio mogućnost da i sam u bilo koje vrijeme da svoj iskaz o okolnostima nesreće, neslužbeno doznajemo kako on to neće učiniti u istražnom postupku. Sve što je do sada o nesreći rekao jest da bi volio da je on mrtav umjesto njegovih prijatelja.