Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Sokolar unaprijedio Maksimilijana Surića i Petra Strmotu

Autor: Suzana Bandić

12.05.2010. 22:00
Sokolar unaprijedio Maksimilijana Surića i Petra Strmotu

Foto: Adam VIDAS



Načelnik PU zadarske Zlatko Sokolar je na upražnjeno mjesto načelnika Odjela javnog reda pri Odjelu policije postavio Maksimilijana Surića, a u Odsjeku za nezakonite migracije pri Odjelu za granicu Petra Strmotu koji će obnašati dužnost voditelja odjela
Upravo kako je to i najavio prije mjesec i pol dana, nakon što je imenovan za načelnika Policijske uprave zadarske, gdje je zamijenio Antona Dražinu, Zlatko Sokolar rješava svoju kadrovsku križaljku i okuplja tim ljudi od povjerenja.
Iako iz PU zadarske još uvijek nema službene potvrde i priopćenja o novim kadrovskim izmjenama, neslužbeno doznajemo kako je Sokolar na upražnjeno mjesto načelnika Odjela javnog reda pri Odjelu policije, zbog odlaska u mirovinu dotadašnjeg načelnika, na to mjesto postavio Maksimilijana Surića.
Prema kriteriju uspješnosti obavljanja policijskih poslova, predanosti radu, povjerljivosti i ozbiljnosti pristupanja poslovima, Surić je unaprijeđen i za načelnika tog Odjela premješten iz Operativno-komunikacijskog centra, takozvanog 92, gdje je posljednjih nekoliko godina obavljao poslove voditelja smjene, a prije toga radio je u Pomorskoj policiji.
Sokolar je obistinio i najavljivane kadrovske izmjene u Odsjeku za nezakonite migracije pri Odjelu za granicu. Prije svega dva tjedna u intervjuu za Zadarski list rekao je kako na mjesto voditelja tog Odjela, a s ciljem boljeg funkcioniranja Granične policije i općenito segmenta granice, planira popuniti s jednim izuzetno dobrim i visokoškolovanim djelatnikom.
Očekivano, to je mjesto pripalo mr.sc. Petru Strmoti, koji je početkom godine na Pravnom fakultetu u Splitu magistrirao na temu „Sigurnost plovidbe uz pomoć suvremenih informacijskih tehnologija”. Strmota je posljednjih godina radio kao službenik u Odjelu granične policije, a prije toga, upravo kao i Maksimilijan Surić, obnašao je dužnost voditelja OKC smjene i to punih osam godina, gdje je unapređenjem raspoređen iz Interventne policije.
Konačna odluka o tome tko će zasjesti u fotelju prvog čovjeka ll. policijske postaje, kako saznajemo, još uvijek nije donesena. Privremeno tu dužnost obavlja Mario Tokić koji je na tu važnu funkciju imenovan nakon što je donedavnom načelniku Ivanu Miočiću nepravomoćno utvrđena stegovna odgovornost, jer je pod utjecajem alkohola od 1,03 promila alkohola u krvi službenim vozilom, koje je koristio za privatne potrebe, skrivio prometnu nesreću pričinivši na vozilu totalnu štetu. Neslužbeno se može doznati kako je sasvim izvjesno da bi Tokić na tom mjestu mogao i ostati, no ono što je sigurno jest da dosadašnji načelnik Ivan Miočić, koji je trenutačno na bolovanju, to više neće biti. Po provedbi disciplinskog postupka on će biti raspoređen na drugo, po hijerarhiji niže radno mjesto, moguće u Odjelu za gospodarski kriminalitet u Kninu.
Na bolovanju je, također neslužbeno doznajemo, i bivši načelnik PU zadarske Anton Dražina. Iako je nakon smjene raspoređen na radno mjesto višeg instruktora za protuterorističku taktiku u Zapovjedništvu Specijalne jedinice policije u Zagrebu, moguće je da će se naći i neko sretnije rješenje u Zadru.
Kadrovsku rošadu u zadarskoj Policijskoj upravi Sokolar je započeo prije dva tjedna kada je na upražnjeno mjesto zbog odlaska u mirovinu dotadašnjeg načelnika kriminalističke policije u Zadru, Antuna Novoselovića, privremeno kao vršitelja dužnosti postavio Gašpara Begonju. Zasluge za to unapređenje Begonja je stekao dotadašnjim besprijekornim radom na mjestu pomoćnika načelnika I. policijske postaje Zadar za kriminalističku policiju, a prethodno je radio u Pomorskoj policiji i Specijalnim jedinicama policije.
Načelnik Zlatko Sokolar još od početka tjedna službeno je odsutan pa se potvrda o unapređenju Maksimilijana Surića i Petra Strmote očekuje po njegovu povratku u Zadar.