Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

U smrdljivoj vodi pronađen benzen

Autor: Z L

12.05.2010. 22:00
U smrdljivoj vodi pronađen benzen

Foto: Vedran SITNICA



U jednom od uzoraka vode koja je uzeta iz slavina stanara na adresama Andrije Hebranga i Stjepana Radića u Zadru utvrđena je prisutnost benzena na granici maksimalno dopuštene količine, te je također utvrđeno neznatno povišenje parametra mineralnih ulja, izvijestio je danas direktor zadarskog Vodovoda Hrvoje Patrk.
Početkom mjeseca stanari su prijavili intenzivan miris vode nepoznatog podrijetla, koji je podsjećao na gorivo ili zapaljenu plastiku. Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo i Sanitarna inspekcija uzeli su uzorke na navedenim lokacijama i nekoliko okolnih. Analize su rađene u Zavodu za javno zdravstvo Zadar, Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Zagreb i Zavodu za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” u Zagrebu.
Uzorak onečišćenja još uvijek nije poznat, te se radi na njegovom utvrđivanju. Nakon ponovljenih analiza uzoraka uzetih od strane Sanitarne inspekcije utvrđeno je da su koncentracije navedenih spojeva u značajnom opadanju tako da su sad svi parametri u granicama propisanih Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.
Patrk napominje kako je voda u vodoopskrbnom sustavu Vodovoda d.o.o Zadar u potpunosti zdravstveno ispravna i pod stalnim nadzorom, a nastavit će se pojačano praćenje stanja zdravstvene ispravnosti vode za piće na navedenoj lokaciji.