Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Bibinjski “Dešpet” – kreativni iskorak

12.05.2011. 22:00
Bibinjski “Dešpet” –  kreativni iskorak


Zašto “Dešpet”? Tražili smo nešto posebno, nešto što nas opisuje i što će u jednoj riječi reći sve o nama. Ta riječ je dišpet ili, kako stari Bibinjci kažu, dešpet, otkrivaju učenici OŠ Stjepana Radića


U Osnovnoj  školi Stjepana Radića u Bibinjama jučer je u povodu Dana škole održana i promocija  novog internetskog časopisa  “Dešpet”.
Ideja za “Dešpet” je nastala  ovo polugodište i sve smo uspjeli organizirati u relativno  kratkom roku, a u stvaranju  časopisu sudjeluje petnaestak  učenika, kazala je Marijana  Pavić, voditeljica novinarske  sekcije, dodavši  da se učenici  izvrsno snalaze pišući članke.
Svi zainteresirani časopis  mogu pogledati na internetskoj stranici www.despet-casopis.com, gdje mogu vidjeti  desetak rubrika koje će zacijelo biti zanimljive mlađoj  populaciji.
– Kako je izdavanje i tiskanje  časopisa veoma skupo mi smo  se odlučili za internetsko izdanje, a na taj način je ‘Dešpet’  dostupan svim učenicima i roditeljima, istaknula je Pavić.
Učitelj Vjenceslav Pavić je  informatičar koji je zaslužan  što se ovaj školski časopis  našao na internetu, a u kreiranju časopisa sudjelovao je  cijeli tim učitelja i učenika.
– Zašto dešpet? Tražili smo  nešto posebno, nešto što nas  opisuje i što će u jednoj riječi  reći sve o nama. Ta riječ je  dišpet ili, kako stari Bibinjci  kažu, dešpet, kazali su učenici  OŠ Stjepana Radića te su dodali da nema ni jednog Bibinjca koji u sebi nema bar  malo onog dalmatinskog  dišpeta, a po tome su i poznati,  kako kažu.
Tema prvog broja “Dešpeta”  je odnos učitelja i učenika te  kako riješiti probleme s kojima se suočavaju učenici i nastavnici, a autorica teksta je  provela i anketu među učenicima.
U sklopu promocije časopisa, učiteljsko vijeće je dodijelilo i nekoliko nagrada najboljim učenicima. Naime, nagradu je dobio Jakov Vuica za  izvrstan uspjeh na području  literarnog stvaralaštva te  učenice Margarita Frleta i  Emma Rašić za pomoć drugim  učenicima pri učenju.
Nagrađene učenice su zaslužile barem ovo priznanje jer  su “Ljubi bližnjega svoga” zaista i pretvorile u djelo, na način  da su pomagale, učile i pisale  zadaće kako bi pomogle drugom učeniku, kazala je Mirka  Sikirić, ravnateljica Osnovne  škole “Stjepan Radić” u Bibinjama.
Ravnateljica Mirka Sikirić  također je naglasila da je veoma ponosna na školski časopis koji svi smatraju velikim  iskorakom u radu škole u Bibinjama.