Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hebrang spašava Šeksa od zvižduka na Bleiburgu

12.05.2011. 22:00
Hebrang spašava Šeksa  od zvižduka na Bleiburgu


Službenog pojašnjenja Šeksovog povlačenja nema, no mnogi u HDZ-u tvrde da ga na Bleiburgu neće biti jer je 2005. godine, kao predsjednik Sabora, tamo doživio debak. Hebrang je za HDZ bolji izbor, jer je za govornicom u Bleiburgu prije dvije godine prošao bez verbalnih ogrebotina


Četiri dana uoči  obilježavanja 66. obljetnice  tragičnih događaja na Bleiburgu i Križnom putu, došlo je  do iznenadne promjene glavnog govornika uime Sabora  koji je tradicionalno pokrovitelj komemoracije. Premda  je predsjedništvo Sabora 4.  svibnja odredilo kao svojeg  izaslanika potpredsjednika  Vladimira Šeksa, sutra će na  Blajburškom polju uime Sabora ipak govoriti predsjednik  Kluba zastupnika HDZ-a Andrija Hebrang. Kad je na spomenutoj sjednici predsjedništva predsjednik Sabora Luka Bebić rekao da on ne može  ići na Bleiburg zbog ranije  preuzetih službenih obveza,  Šeks se sam ponudio da u tom  slučaju ode on. Međutim, u  srijedu je ta dužnost zapala  Hebranga. Neki članovi predsjedništva rekli su nam kako  im je telefonski priopćena ta  rošada dok drugi o tome pojma nisu imali.
Htio se iskupiti
Nema nikakvog službenog  objašnjenja neočekivanog  Šeksovog povlačenja, a postoje dvije neslužbene verzije  kako je došlo do toga. Prema  jednoj, potpredsjednik Sabora  i HDZ-a morao je otkazati put  zbog nekih obveza privatne  naravi. No, u HDZ-u i vladajućoj koaliciji ipak je najviše  onih koji tvrde da Šeksa neće  biti na Bleiburgu jer je 2005.  godine tamo doživio pravi debakl kad je govorio kao predsjednik Sabora. Bilo je to samo mjesec i pol dana nakon  što je Šeks izrekao svoje čuveno “locirati, identificirati, uhititi i transferirati” umirovljenog generala Antu Gotovinu  koji se tada nalazio u bijegu  pred haškom optužnicom.  Čim je tada izašao iz automobila, na Šeksa se sručila  bujica pogrda. A tijekom cijelog govora, u kojem je upozoravao da je dio Hrvata u  Drugom svjetskom ratu bio na  strani nacista, Šeks se nadglasavao sa salvama zvižduka i  povicima “Ante, Ante”. Bio je  to sigurno jedan od težih dana  u Šeksovoj političkoj karijeri.
– Vlado se sada htio ići iskupiti. Nakon presude Gotovini i Markaču, opet se aktualiziralo to njegovo identificirati i transferirati, iako je  on u tom trenutku samo prezentirao službenu politiku,  makar možda na jedan politički nespretan način. Šeks je  iznova na udaru desnice i mislio je da bi dobro bilo da ode  na Bleiburg kako bi to možda  nekako amortizirao, no onda  je ipak odustao. Shvatio da je  to riskantno i da bi opet bio  meta skandiranja, rekao nam  je jučer jedan visoki dužnosnik HDZ-a.
Izbjeći provokacije
Njegov kolega iz vladajuće  koalicije nije bio nimalo iznenađen Šeksovim uzmakom  jer “jasno je da bi ga gore  dočekali s transparentima kojima bi se veličalo hrvatske  generale, a njemu bi zviždali”.
Neki naši sugovornici iz  HDZ-a smatraju da se Šeks  nije odjednom predomislio i  da je bio spreman suočiti se s  više tisuća prema njemu nerasploženih sudionika komemoracija, ali da je predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor  odlučila da ide Hebrang. “U  izbornoj godini treba izbjegavati sve što bi naši birači  mogli shvatiti kao provokaciju”, ističe jedan HDZ-ov zastupnik.
U sadašnjoj situaciji kad je  desni dio biračkog tijela još  uvijek frustriran nedavnom  haškom presudom, za što  okrivljuje i Vladu Jadranke  Kosor, za HDZ je Hebrang  objektivno bolji izbor za blajburšku komemoraciju. Sin jednog od ključnih ljudi partizanskog pokreta tamo je govorio prije dvije godine i  prošao je bez ikakavih verbalnih ogrebotina, iako je spominjao i nevine žrtve Jasenovca.
 


Komemoracija bez izaslanika SDP-a




U službenom izaslanstvu Sabora na Bleiburgu će biti isključivo  HDZ-ovi zastupnici, njih devet  osim Hebranga. Predsjednik  SDP-a Zoran Milanović bio je prije  nekoliko godina samostalno na  Bleiburgu, ali njegova stranka  ignorira komemoracije pod saborskim pokroviteljstvom.