I drugi liječnici bi željeli raditi do 70-e

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Ivan JAMIČIĆ
U Hrvatskoj danas nedostaje više od tisuću specijalista, a životna dob specijalista u bolnicama vrlo je visoka

Ocjenjujući  Vladin prijedlog diskriminirajućim, Hrvatska liječnička  komora (HLK) usprotivila se  dopunama Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom  obrazovanju, koje nastavnicima medicinskih fakulteta  omogućavaju da nastave raditi u bolnici do svoje 70-te  godine. Zakon danas daje takvu mogućnost samo redovitim  profesorima, ali ne i ostalim  nastavnicima, koji s navršenih  65 godina po sili zakona moraju u mirovinu. Dopunama  koje je Vlada uputila u hitnu  saborsku proceduru, omogućilo bi se produljenje rada  svim nastavnicima, vrsnim  stručnjacima, koji nisu izabrani u zvanje redovitog profesora u trajnom zvanju, i to iz  područja biomedicine i zdravstva, odnosno kliničke medicinske znanosti.

Predloženom dopunom ovi  bi stručnjaci u kliničkoj ustanovi "nastavili sudjelovati u  održavanju postignute kvalitete nastavno obrazovnog  procesa i njegovom unapređenju, što se u postojećoj  situaciji s liječničkim kadrom  ocjenjuje više nego nužnim",  kaže se u obrazloženju, uz  napomenu kako se time "provodi jedna od preporuka Europske zajednice vezanih uz  nedostatak liječnika i osigurava kontinuitet predstavljanja Hrvatske u uglednim  međunarodnim zdravstvenim  institucijama".

- Takva je odredba diskriminirajuća prema drugim  doktorima. Ako će nastavnici  medicinskih fakulteta moći  raditi do 70 godina bez posebnog odobrenja ministarstva, to tražimo i za druge  doktore, jer nedostaje i ostalih  liječnika - kaže Hrvoje Minigo, predsjednik HLK.

Upozorava kako će ovakva  zakonska odredba, ako se donese, biti protuustavna, jer će  uvesti diskriminaciju među  pojedinim kategorijama liječnika. Stoga je komora zatražila raspravu o tom prijedlogu na saborskom Odboru za zdravstvo.

- U Hrvatskoj danas nedostaje više od 1.000 specijalista različitih specijalnosti,  a životna dob specijalista u  bolnicama vrlo je visoka. Iz  godine u godinu sve je gore,  broj studenata medicine nije  se bitno povećao unatoč nešto  većoj upisnoj kvoti, a nema  interesa ni za neke važne specijalizacije, poput kirurgije -  upozorava Minigo.

Upravo zbog krajnje loše  kadrovske slike zdravstva, u  liječničkoj komori drže da je  predloženo rješenje parcijalno i ništa ne rješava.

- Nije u redu omogućiti da  tridesetero profesora medicinskih fakulteta radi pet godina duže, a drugim liječnicima uskratiti takvu opciju. To  neće riješiti problem manjka  liječnika - zaključuje Minigo.

 

Inicijativa Medicinskog fakulteta u Zagrebu
Ovakav prijedlog inicirao je Medicinski fakultet u Zagrebu, na  kojem u sljedećih šest godina 90  nastavnika, vrhunskih specijalista, navršava 65 godina. Oni bi  mogli ostati raditi na fakultetu, ali  taj ostanak nema smisla ako im je  onemogućen stručni rad u bolnicama, smatraju na fakultetu.
Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno

Komentari

Slika korisnika PIPOLIPO
TRIBA IH SA 55 GOD. POSLATI U PENZIJU A NE DA RADE GLUPOSTI OD PACIJENATA I SLUŠATI NJUHOVE DRSKE ODGOVORE A O SUVREMENOJ MEDICINI VIŠE ZNAJU SREDNJOŠKOLCI MEDICINSKE ŠKOLE OD NJIH.