Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mimica: Očekujem da se proces pregovora nepotrebno ne produljuje

12.05.2011. 22:00
Mimica: Očekujem da se proces pregovora nepotrebno ne produljuje


Mimica je rekao da će Komisija na temelju izviješća koje je u četvrtak usvojila hrvatska vlada o ispunjavanju obveza iz poglavlja 23 i na temelju vlastitih procjena donijeti odluku o tome može li Hrvatska zatvoriti to poglavlje, a time i pristupne pregovore


Mogućnost  završetka pristupnih pregovora do kraja lipnja sada je realnija nego prije dva mjeseca  kada je Europska komisija objavila prvo izviješće o ispunjavanju mjerila za poglavlje 23  Pravosuđe i temeljna prava, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu  potpredsjednik Hrvatskog sabora Neven Mimica nakon  razgovora s povjerenikom za  proširenje Štefanom Fueleom.
“Ta mogućnost postoji i  rekao bih da je danas realnija nego prije dva mjeseca  kada je Komisija objavila  prvo izviješće o ovom poglavlju”, rekao je Mimica  koji je s Fuelom razgovorao sat i pol.
Mimica je rekao da će  Komisija na temelju izviješća koje je u četvrtak usvojila hrvatska vlada o ispunjavanju obveza iz poglavlja 23 i na temelju vlastitih procjena donijeti  odluku o tome može li Hrvatska zatvoriti to poglavlje, a time i pristupne pregovore.
“U ovom trenutku kada  Komisija još nema na stolu  izvješće hrvatske vlade, nemoguće je predviđati hoće  li cijeli postupak koji treba  obaviti da bi se poglavlje zatvorilo biti dovršen do kraja  lipnja, ali postoji obostrana  želja da se krajem lipnja završe  pregovori, bude li sve u redu”,  rekao je Mimica.
Na pitanje da li njegova  stranka SDP i dalje stoji na  stajalištu da treba odmah raspisati izbore, ako se pregovori  ne dovrše u lipnju, Mimica je  rekao da stajalište SDP-a  i drugih oporbenih stranaka da se pregovori mogu završiti do kraja lipnja.
“U slučaju da do toga  ne dođe, onda sama politička logika govori o tome da produljenje pregovora na jesen znači da  vlada nije uspjela završiti  pregovore i da bi jedina  opcija za nas bila izbori  što prije”, rekao je Mimica.
Mimica je rekao da je  povjereniku Fueleu rekao  da sve relevatne političke  stranke u Hrvatskoj “stoje  iza projekta Europske  unije, da stoje iza svega  onoga što je dobro napravljeno u reformama i  prilagodbi, naročito u poglavlju 23 i da očekuju da  se proces pregovora nepotrebno ne produljuje”.