Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Nagrada za pomladak

12.05.2011. 22:00
Nagrada za pomladak


Cilj nam je bio da mladi naraštaji steknu iskustvo i ravnopravno se bore s drugima, makar to bili i iskusni kyudoke od kojih se mnogi ovom plemenitom vještinom bave 10 do 30 godina, kaže Goran Blažević, predsjednik kluba Yumi


Zadarski kyudoke iz Kyudo kluba Yumi prošlog su vikenda sudjelovali na europskom turniru Heki taikai koji se treći put održavao u talijanskom mjestu Verrbania Pallanza kraj Milana.
Kyudo je tradicionalno japansko streličarstvo, u Hrvatskoj zasad postoje tri kyudo kluba, a ovaj zadarski postoji tek dvije godine. Iako je klub jako “mlad”, na turniru Heki taikai njegovi su članovi sudjelovali po drugi put, uz još 22 kluba iz Italije, Njemačke, Norveške, Mađarske, Austrije i Japana.
Kako kaže Goran Blažević, predsjednik Kyudo kluba Yumi, zadarski klub je jedini na turniru, uz tim seniora, imao i tim juniora.
– U timu seniora koji smo nazvali Yumi bili smo Alen Kolar, Eva Folivarski i ja, a u timu juniora Zanshin Lovre Čolak, Dorijan Dugandžić i Barbara Kotlar, koji su tinejdžerske dobi. Cilj nam je bio da mladi naraštaji steknu iskustvo i ravnopravno se bore s drugima, makar to bili i iskusni kyudoke od kojih se mnogi ovom plemenitom vještinom bave 10 do 30 godina, govori Blažević.
Njihova nastojanja su prepoznali organizatori i sudionici turnira pa je tim Zanshin dobio posebnu nagradu, kao najmlađi tim na turniru.
– Inače, na turniru je vladala mirna i staložena atmosfera. Tu nema skandiranja i navijanja, to nije takav tip sporta za velike mase, već vještina koja vrednuje mir i samokontrolu. Organizacija je bila besprijekorna, turnir korektan, a ljudi jako prijateljski raspoloženi, istaknuo je Blažević.
Treninzi Kyudo kluba Yumi održavaju se srijedom i petkom od 19 do 21 sat u streljani Mocire, a iz kluba pozivaju ljude da im se pridruže u učenju stare japanske vještine.