Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Održana komemoracija za nedavno preminulog Antu Delaviju

12.05.2011. 22:00
Održana komemoracija za  nedavno preminulog Antu Delaviju


U organizaciji Matice Zadrana i suorganizaciji Zajednice tehničke kulture Zadar i  Društva energetičara Zadar sinoć je u izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar održana  komemoracija za nedavno preminulog Antu Delaviju.
Svestranog pokojnikovog opusa u ime Matice Zadrana, čiji je  Delavija bio istaknuti član, prisjetio se Ivan Babić, predsjednik:
– Ante Delavija rođen je 1947.  godine u Zadru. Studij strojarstva i brodogradnje završio je  1976. godine u Zagrebu nakon  čega se vratio u rodni grad. Radio  je najprije u “Bagatu”, potom u  “Ina plinu”, te u Zračnoj luci Zadar čiji je bio direktor. U Domovinskom ratu proveo je više od  1100 dana na odgovornim dužnostima za što je dobio Spomenicu  Domovinskog rata. Na svim je  radnim mjestima bio vrlo vrijedan profesionalac. U mirovinu je  otišao 2010. godine već vidno narušenog zdravlja. Napisavši knjigu o povijesti letenja u Zadru,  čiju promociju nažalost nije  doživio, ispunio je sebi davnu  želju. Knjizi je dao čitavog sebe, a  mnogi su za nju ustvrdili kako je  riječ o malom remek-djelu. O  Antinom radu izvan vlastitog radnog vremena mogli bi se napisati brojni tekstovi. Uvijek nalazio slobodnog vremena i energije za stvaralački i kreativan rad  na mnogim područjima. Bavio se  sportom i isticao njegov značaj.  Posebice je volio košarku i biciklizam. Odabravši za svoj poziv  znanosti našao je mjesto među  kolegama injženjerima u Zajednici tehničke kulture i Društvu  energetičara. Bio je zaljubljenik  u umjetničku i dokumentarnu fotografiju, pa smo ga često imali  priliku vidjeti s fotoaparatom u  ruci. U Matici Zadrana od njezina osnutka je našao mjesta i  mogućnosti svom Zadru ponuditi  ono što je znao i mogao. Rado je  sudjelovao i u mnogim našim humanitarnim akcijama. Ukratko,  u svim je našim akcijama bila  utkana i njegova zamisao i volja.
Nakon Babića o pokojnom  Anti Delaviji je s aspekta njegova  doprinosa radu Zajednice tehničke kulture govorio Duško  Kraljev, njezin predsjednik.