Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ovrha HRT-u od 442 milijuna kuna

12.05.2011. 22:00
Ovrha HRT-u od 442 milijuna kuna


Vodstvo HRT-a tvrdi da je poslovanje HRT-a bilo iznimno uspješno u prošloj godini. Kako reče v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Josip Popovac, HRT je 2009. godinu završio sa 105 milijuna kuna gubitka, da bi 2010. godinu okončao s 16 milijuna kuna gubitka


Tik pred obljetnicu 85 godina Hrvatskog  radija i 55 godina Hrvatske  televizije, na HRT je stigla  “čestitka” Porezne uprave, prvostupanjsko porezno  rješenje koje se odnosi na  razdoblje od 2006. do 2008.  godine i koje HRT tereti za  velikih 442 milijuna kuna! Još  je veći potencijalni problem  izvršno rješenje za PDV iz  2002. godine na 50 milijuna  kuna, dug također nastao za  bivših uprava, koji se odnosi  na predmet za kojeg na  HRT-u drže da je u zastari o  čemu će konačnu odluku donjeti Upravni sud. Čelništvo  HRT-a ne dvoji kako bi eventualne ovrhe Porezne uprave  mogle srušiti sve pozitivne  pomake u zadnjih godinu i  pol. Smatraju da barem 290  milijuna koji se odnose na  PDV mogu osporiti.
Poslovanje uspješno
Vodstvo HRT-a tvrdi da je  poslovanje HRT-a bilo iznimno uspješno u prošloj  godini. Kako reče v.d. glavnog ravnatelja HRT-a Josip  Popovac, HRT je 2009. godinu završio sa 105 milijuna  kuna gubitka, da bi 2010.  godinu okončao s 16 milijuna  kuna gubitka. Gubitak je pet  puta manji i to usprkos izmjenama Zakona o PDV-u  zahvaljujući kojem je nabava  svih roba i usluga za HRT  poskupjela za 18 posto. Aktualna Uprava kazati će kako  je do konsolidacije poslovanja došli i zato jer su  troškovi osoblja smanjeni za  100 milijuna kuna zahvaljujući izmjenama odredba Kolektivnog ugovora i odlasku  225 zaposlenika u poticajnu  mirovinu. Josip Popovac pri  tom će izreći veliku hvalu  zaposlenicima na razumijevanju.
Plan investicija
Sve je to preduvjet, kako  reče Popovac, za ostvarenje  ambicioznog plana investicija  koji je težak oko 180 milijuna  kuna, baš kao i plana restrukturiranja koji bi trebao  pred Vladu za nekih dvadesetak dana. Plan investicija, koji bi se realizirao  kroz 2011. i 2012. godinu,  prije svega predviđa gotovo  potpunu digitalizaciju informativnog programa i TV centara te posebice kupovinu  dvaju reportažnih HD kola.  Naime, ukoliko se investicije  ne ostvare, HRT će uz Albaniju i Makedoniju biti jedina u Europi koja će ljetne  Olimpijske igre iz Londona  prenositi u SD a ne HD  standardu! Što se pak restrukturiranja tiče, ono je planirano na trogodišnje razdoblje, teško oko 200 milijuna kuna, a cilj mu je i broj  zaposlenih sa 3.428 svesti na  3.000 ljudi.
 


Zeleno svjetlo Sabora za Statut




Vlada je jučer dala zeleno svjetlo dorađenom tekstu Statuta HRT-a. Idući  tjedan slijedi sjednica Programskog vijeća HRT-a na kojoj će se raspisati  javni natječaj za izbor “nove” Uprave. Josip Popovac kani se kandidirati i  predložiti Vijeću glavne urednike HR-a i HTV-a. Dok javnost nagađa hoće  li Hloverka Novak Srzić dobiti formalno još veće ovlasti, na HRT su  mišljenja da bi ovaj put konačan izbor članova Uprave te glavnih urednika,  bez v.d. prefiksa i na dulji rok, mogao biti dovršen već u rujnu.