Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Prvi put natjecanje na “Kraljici mora”

12.05.2011. 22:00
Prvi put natjecanje na “Kraljici mora”


Riječ je o natjecanju učenika trećeg razreda u znanju i vještinama, koje je ovaj put održano jedanaestu godinu zaredom, a na kojemu je nastupilo ukupno četrnaest učenika iz sedam pomorskih škola i to iz Malog Lošinja, Bakra, Splita, Šibenika, Zadra, Dubrovnika i Korčule


Državno natjecanje učenika pomorskih škola  smjera tehničar za brodostrojarstvo održano je jučer u Zadru na školskom brodu “Kraljica mora”. Riječ je o natjecanju učenika trećeg razreda u  znanju i vještinama, koje je  ovaj put održano jedanaestu  godinu zaredom, a na kojemu  je nastupilo ukupno četrnaest  učenika iz sedam pomorskih  škola i to iz Malog Lošinja,  Bakra, Splita, Šibenika, Zadra, Dubrovnika i Korčule.
Kako je pojasnio Jere Bilan,  koordinator natjecanja, učenici se natječu u teoretskom i  praktičnom dijelu, a svečano  proglašenje pobjednika upriličit će se danas u Pomorskoj  školi.
– Učenici se u teoretskom  dijelu natječu iz predmeta tehnička mehanika, elementi  strojeva, brodski motori, pomoćni brodski strojevi, osnove brodogradnje, hidraulika  i pneumatika i prvi  put engleski jezik.  Drugi dio natjecanja su računalni simulatori, gdje će  učenici pokazati  znanje u poznavanju sinkronizacije  generatora na  mrežu i serijsko i  paralelno spajanje  centrifugalne pumpe, kazao je Bilan,  pojasnivši da će u  praktičnom dijelu  natjecanja učenici  mjeriti istrošenje  košuljice štapnim  mikrometrom i  komparatorom.
Istaknuo je također da se  natjecanje svake godine  održava u drugom gradu, pa je  tako već nekoliko puta  održano i u Zadru, ali ovo je  prvi put da se održava na brodu “Kraljica mora” zbog čega  je zadarska Pomorska škola  izuzetno sretna i ponosna.  Ovoj državnoj razini natjecanja prethodila su školska natjecanja, a na školskom natjecanju u zadarskom Pomorskoj školi najbolje su rezultate  postigli Tomislav Banić i Marin Matek, koji su svoju školu  predstavili na jučerašnjem  natjecanju.
Dosadašnji rezultati zadarskih učenika na ovom natjecanju su šaroliki pa su tako,  kako je kazao Jelenko Janković, mentor na jučerašnjem  natjecanju, 2008. godine osvojili prvo i drugo mjesto, godinu poslije, 2009. bili su na  posljednjem mjestu, dok su  već prošle godine zasjali na  drugom mjestu.