Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Slovenski ribari u našem moru – nakon arbitraže

12.05.2011. 22:00
Slovenski ribari u našem moru – nakon arbitraže


Zagreb je na kraju popustio uvjetima Ljubljane jer samo na taj način može računati na zeleno svjetlo susjeda pri zatvaranju poglavlja Ribarstvo krajem svibnja ili u lipnju


Kako neslužbeno doznajemo, Hrvatska je  zbog zatvaranja poglavlja Ribarstvo pristala inplementirati ribolovni dio SOPS-a,  koji na temelju reciprociteta,  u ograničenom opsegu i na  ograničenom području, slovenskim ribaricama omogućava ribarenje u hrvatskim  vodama. Međutim, što posebno naglašavaju naši sugovornici, stupanje na snagu  tog dijela SOPS-a dogodit će  se tek nakon što između Hrvatske i Slovenije bude  određena točna granična crta  na moru. Dakle, tek nakon  što arbitražni sud zaključi  svoj posao, odnosno za nekoliko godina, kada Hrvatska  bude članica EU.
Kako je naš list i najavio u  veljači prošle godine, slovenski ribari moći će ribariti  duboko u hrvatskim teritorijalnim vodama uz zapadnu  obalu Istre, sve do visine  Vrsara. Time će se implementirati ribolovni dio kontroverznog Sporazuma o malograničnom prometu i suradnji (SOPS), što ga je još  1997. bivši hrvatski ministar  vanjskih poslova Mate Granić  potpisao sa svojim tadašnjim  slovenskim kolegom Zoranom Thalerom, a koji predviđa da 25 slovenskih ribarica  svaki dan ima pravo loviti  ribu u hrvatskim vodama, dok  isti broj hrvatskih ribara  može ribariti u slovenskom  moru.
Hrvatskoj malo  zauzvrat
Osim toga, Hrvatska je  pristala na dodatna jamstva  da neće primjenjivati  Zaštićeni ribolovno-ekološki  pojas (ZERP) za članice EU,  dok se ne pronađe zajednički  dogovor, čime je Hrvatska  ispunila glavna dva slovenska  zahtjeva iz veljače prošle godine, kada je Slovenija nakon  višegodišnje blokade pristala  na otvaranje poglavlja Ribarstvo. Slovenija je popustila  tek nakon mukotrpnih pregovora, a slovenski premijer  Borut Pahor pritom je bio  nedvosmislen: “Slovenija je  uspjela zaštititi svoje nacionalne interese”.
A danas vidimo kako se ti  slovenski “nacionalni interesi”  u ovom slučaju iskazuju kao  izlazak slovenskih ribarica iz  skučenog, zatvorenog i izlovljenog slovenskog teritorijalnog mora, čime se, po  mišljenju Ljubljane, ostvaruju  “povijesna prava slovenskih  ribara u hrvatskim teritorijalnim vodama”. Hrvatska  pak zauzvrat dobiva malo i  ništa u ribolovnom smislu,  budući da hrvatski ribari ionako nisu zainteresirani za  ribolov u slovenskim vodama,  koje su tako osiromašene da  od ribarenja u takvom moru  hrvatski nemaju nikakve koristi. No, Zagreb je ipak popustio jer samo na taj način  može računati na zeleno svjetlo Ljubljane pri zatvaranju  poglavlja Ribarstvo, najvjerojatnije krajem svibnja ili u  lipnju. Inače, SOPS su još  davno ratificirali parlamenti  dviju zemalja
Ogorčeni ribari
Kao što se i očekivalo,  odluka hrvatske strane razgnjevila je istarske ribare.  Predsjednik ceha ribara pri  Obrtničkoj komori Hrvatske,  Vladan Bojić, izjavio je jučer  kako je posrijedi “prodaja  nacionalnog teritorija”, što je  neprihvatljivo.
Kako nam je jučer rekao  Daniele Kolec, predsjednik  Udruge profesionalnih ribara  “Mare Croaticum” iz Umaga,  ribari će se sigurno dignuti na  noge, samo što još nije sigurno kako će njihov prosvjed završiti.
Savudrijski ribar Danilo  Latin pak upozorava kako  ribolovni dio SOPS-a nije  moguće primjenjivati dok se  ne utvrdi granica na moru  između Hrvatske i Slovenije.  Latin objašnjava i kako će  primjenom SOPS-a biti legalizirana eksploatacija hrvatskog prirodnog bogatstva  u moru od strane stranaca.  “To bogatstvo, međutim, nije  vlasništvo nijedne vlasti, nego  hrvatskog naroda, i stoga se o  iskorištavanju tog bogatstva  mora izjasniti Hrvatski sabor”, decidiran je ribar Latin.
Kako doznajemo, ribari su  pozvani na današnji sastanak  u Ministarstvo poljoprivrede,  na kojem bi trebali biti informirani o pregovorima u  Bruxellesu, a sastanku bi trebao prisustvovati i glavni hrvatski pregovarač Vladimir  Drobnjak.


Granić: SOPS-om Hrvatska dobiva




Mate Granić, koji je u drugoj  polovici devedesetih potpisao  SOPS, jučer nam je rekao kako  taj sporazum, kojeg je predložila tadašnja komisija za  granicu kojoj je na čelu bio  Hrvoje Kačić, koristi Hrvatskoj.  Štoviše, sjeća se Granić, slovenski parlament godinama nije  želio ratificirati taj sporazum, jer  su mnogi u Sloveniji smatrali  kako njime Hrvatska “previše  dobiva”.


Slovenskim ribarima 100 tona ribe iz hrvatskog mora


Današnji državni tajnik za ribarstvo Tonči Božanić izračunao je prije  desetak godina, u vrijeme kada je bio predsjednik ceha ribara, kako bi  primjenom ribolovnog dijela SOPS-a slovenski ribari godišnje iz  hrvatskog teritorijalnog mora mogli izlovljavati oko 100 tona ribe  godišnje, što je u to vrijeme vrijedilo oko pola milijuna njemačkih  maraka, a danas sigurno vrijedi više. Radi se o novcu koji neće spasiti  Sloveniju, ali koji ipak može bitno smanjiti prihode istarskih ribara.