Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

U Split po pobjedu i drugo mjesto

12.05.2011. 22:00
U Split po pobjedu i  drugo mjesto


Potajno smo se nadali da bi mogli iznenaditi i uhvatiti drugu ili treću poziciju, ali istovremeno smo morali biti skromni i svjesni situacije u kojoj se nalazimo te se ne zanositi previše


Da je košarkašima Zadra nakon završetka  Jadranske lige netko ponudio  da uoči posljednjeg kola lige  za prvaka Hrvatske drže drugo  mjesto, s omjerom 10-3 i boljom koš razlikom u međusobnim susretima sa Zagrebom te  gledaju u leđa samo Cedeviti,  nema sumnje da bi to objeručke prihvatili.
– Potajno smo se nadali da bi  mogli iznenaditi i uhvatiti drugu ili treću poziciju, ali istovremeno smo morali biti  skromni i svjesni situacije u  kojoj se nalazimo te se ne  zanositi previše. Krenuli smo  postepeno. Postavili smo si cilj  i, kada smo vidjeli gdje smo, taj  smo cilj pomicali. Na početku  je to bilo četvrto mjesto, a  kada smo dobili nekoliko bitnih utakmica, vidjeli smo da  možemo i više. Normalno je  da si onda postaviš viši cilj, a  naš je sada da pobjedom u  Splitu potvrdimo drugo mjesto – kaže Pavle Marčinković.
Drugo mjesto, na koje su  skočili nakon uvjerljive pobjede protiv Zagreba u 8. kolu,  doveli su u pitanje visokim  domaćim porazom od Cibone,  ali to ih nije pokolebalo. U  prilog im je išla kasnija pobjeda Cedevite nad Zagrebom,  kojom je momčad iz Podsuseda osigurala startnu jedinicu  te je u Zadar stigla bez imperativa. Ipak i protiv takve  Cedevite, bez nekoliko  ključnih igrača i bez maksimalne motivacije, trebalo je  odigrati vrlo dobru utakmicu  za pobjedu.
Iskoristili priliku
– Oni su se doveli u takvu  situaciju da su mogli slobodno  kalkulirati u posljednjih nekoliko kola. Tako su odlučili  malo odmoriti svoje ključne  igrače prije početka doigravanja. Ne bih rekao da su došli  podcjenjivački, ali sigurno da  je njihov trener isprobavao neke nove taktičke zamisli, što se  vidi i po početnoj petorci s pet  niskih igrača. No, mi smo, bez  obzira na njihov sastav, shvatili utakmicu maksimalno  ozbiljno i mislim da smo zasluženo pobijedili.
Na koncu se može reći da je  na zadarsku stranu prevagnula i veća želja za pobjedom.
– Nama je svaka utakmica  nova prilika za dokazivanje,  posebno protiv ovih jačih  momčadi. Oni su imali dugu i  napornu sezonu na više frontova i možda su se malo ispuhali, pogotovo nakon  odličnog rezultata u Eurokupu. Nije lako konstantno  držati jednaku želju i napaljenost na sve protivnike pa mogu razumjeti ako su se oni  možda malo manje trudili nego mi.
U svakom slučaju, Zadar je  sada na korak do rezultata  kojemu se malo tko nadao  pred početak natjecanja. Drugo mjesto značilo bi prednost  domaćeg terena u polufinalu  doigravanja, što i nije mala  stvar ako se zna da je Zadar  Zagreb kući pobijedio 18 razlike, a pod tornjem izgubio  9.
– Želimo drugo mjesto kako  bi u najgorem slučaju barem  još dvije utakmice odigrali doma. A naravno da se nadamo i  plasmanu u finale i još dvjema  domaćim utakmicama pa što  bude. No, prvo trebamo odraditi posao u Splitu pa ćemo  onda razmišljati o polufinalu –  ističe krilni igrač Zadra.
Opravdati ulogu  favorita
Zadrani su Splićane prije  manje od mjesec dana lako  pobijedili na Višnjiku. Bilo je  86:63. Ipak, svjesni su da ih na  Gripama očekuje teža zadaća.
– Na domaćem terenu izgledaju dosta bolje nego u gostima i sigurno će ovo biti  drugačija utakmica nego prva  u Zadru. Ali mi ne bježimo od  uloge favorita. Stanje na tablici govori dosta toga i nastojat ćemo opravdati tu ulogu.
Splićani (5-8) više nemaju  šanse da dohvate četvrto  mjesto i doigravanje, ali će  sigurno htjeti ostaviti dobar  dojam u posljednjoj utakmici  sezone pred svojom publikom.
– Njihovi rezultati u ligi za  prvaka su dosta varirali. Da su  pobijedili Alkara kući i u gostima, ova utakmica bi im bila  mnogo zanimljivija, jer bi imali šanse za doigravanje. Ali bez  obzira na to, vidi se da oni u  svaku utakmicu ulaze motivirani. Pobijedili su Cibonu i  Cedevitu, unatoč tome što su  prije tih utakmica izgubili neke koje su trebali dobiti. To  samo pokazuje da im moral ne  pada, nego da se drže čvrsto i  da će tako nastupiti i protiv  nas.
Igrački gledano, kvaliteta je  na zadarskoj strani, no i Split  ima svoje adute koji bi, ne  pristupe li Zadrani utakmici  na pravi način, mogli doći do  izražaja.
– Upoznati smo s dobrim i  slabijim stranama njihove  momčadi. U vanjskoj liniji  imaju iskusnog Mimicu, koji  može biti opasan, kao i mladi  Katić i Babić, dok su pod  košem standardno dobri Sobin i borbeni Grgurević. Sigurno imaju nekoliko opcija  kako nam pomrsiti planove,  ali mi ćemo se potruditi da  odigramo još jednu dobru  utakmicu i uzmemo ono što  želimo, a to su dva boda – za  kraj će Marčinković.
 


Kad počne utakmica, zaboraviš na umor




Pred kraj svake sezone priča je otprilike ista. Noge i ruke su sve  teže, umor sve prisutniji, a veće šanse za pobjedu ima onaj tko ga  uspije bolje nadvladati, odnosno onaj tko ima malo više energije u  rezervi.
– Normalno je da se nakupio umor i sigurno da svi osjećamo neku  vrstu umora, bilo fizičkog ili psihičkog. Ali kada dođe utakmica, to je  druga priča. Po sebi znam da mi se na zagrijavanju prije utakmice jako  teško “probiti”, ali kada se podbaci lopta onda budeš kao drugi čovjek  i znaš što ti je činiti. Znaš da ako uđeš s 50 posto nemaš što tražiti i zato  svaku minutu provedenu na terenu nastojiš dati sve od sebe – kaže  Pavle.
I ozljede su nešto s čim gotovo sve momčadi u završnici sezone  imaju problema. U zadarskim redovima najviše se očekuje povratak  kapetana Jakova Vladovića.
– Zna se koja je njegova uloga u momčadi i koliko nam znači.  Činjenica je da su ga dosta poremetile te ozljede koje je imao, ali siguran  sam da nam može pomoći u završnici sezone.


Marčinković i Batur


Zadar je Cedevitu pobijedio  s petoricom igrača, koji su  postigli dvoznamenkasti broj  poena. Od trojice, Cara, Browna i Ivanova, smo na to već  navikli, no situacija je bitno  drugačija kada im se priključi  još netko. U posljednje vrijeme su to sve češće Marčinković i Batur, što je svakako  velik dobitak za trenera Grdovića.
– Došla je takva situacija da  nas dvojica imamo dosta bitnu  ulogu u napadačkom segmentu, za razliku od početka sezone. Ako se netko od nas  kvalitetnijom igrom priduži Caru, Ivi i Brandonu, odmah je  lakše igrati. A ako se pridružimo  obojica, onda smo jako blizu  pobjedi. Jer ako njih trojica  odigraju na razini svojih brojki,  te se još pridodamo nas dvojica, to znači da utakmica ide  preko 80 poena. A mislim da  smo do sada igrali dosta korektnu obranu i da možemo  svakoga spustiti na 70-ak poena. Taj recept je dovoljan za  pobjedu protiv svakoga, ali naravno da ga nije lako uvijek  izvesti – kaže Marčinković.


Rekordi su tu da se ruše


Pavle Marčinković je Cedeviti utrpao 24 poena, najviše do sada u dresu Zadra,  barem u seniorima.
– Nije bilo nekog posebnog  slavlja. U nekim trenucima bih  pogledao na semafor i vidio da  se bližim tom broju 20, što je  lijepi broj koševa. Tokom utakmice nisam uopće razmišljao o  tome da ga dostignem, ali nekako mi se otvorilo u napadu i  tako sam premašio tu brojku.  Bio sam presretan, jer sam  ranije baš razmišljao o tome  kada bi mogla doći jedna moja  takva utakmica i eto, dogodilo  se protiv Cedevite – skromno  će zadarski košarkaš, a mi  možemo samo dodati da su  rekordi tu da se ruše.


 


Grdovića naljutili novinari


Unatoč vrijednoj  pobjedi protiv Cedevite  i činjenici da se njegova momčad nalazi  na korak do potvrde  drugog mjesta uoči  doigravanja što bi, s  obzirom na očekivanja  pred početak natjecanja, bio odličan rezultat, Josip Grdović  jučer nije bio dobrog  raspoloženja. Naljutili  su ga novinari koji po  njemu nisu dovoljno  objektivni u izvještavanju i komentiranju  dosadašnjih rezultata  Zadra otkada je on  preuzeo funkciju trenera. Stoga je odlučio  igračima zabraniti davanje izjava bez njegova dopuštenja, uz  opasku da će novinarima pred svaku  utakmicu na raspolaganju biti jedan igrač.  Trener Zadra, koji se i  ranije požalio da “previše informacija curi u  javnost” te da “previše  ljudi u i oko kluba ne  želi dobro klubu”  dodao je da će više o  razlozima takve odluke  reći danas na press  konferenciji.