Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zbog “spačke” na Facebooku i Iskrici suspendiran zaposlenik Grada

12.05.2011. 22:00
Zbog “spačke” na Facebooku i Iskrici suspendiran zaposlenik Grada


Zbog nedozvoljene uporabe osobnih podataka ODO u Zadru podnijelo je optužni prijedlog protiv Mate Kožula, 26-godišnjeg zaposlenika Odjela za financije Grada Zadra nakon čega je mladić suspendiran do pravomoćnosti presude


Nakon što je Općinsko državno odvjetništvo u Zadru zbog nedozvoljene uporabe osobnih podataka podnijelo optužni prijedlog protiv Mate Kožula, 26-godišnjeg zaposlenika Odjela za financije Grada Zadra i člana mladeži zadarskog HDZ-a, on je, kako doznajemo od glasnogovornice Ivane Dadić, suspendiran do daljnjega.
– Čim smo od Općinskog državnog odvjetništva dobili obavijest da je protiv našeg zaposlenika podnesen optužni prijedlog, poduzeli smo sve korake sukladno Zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj samoupravi, odnosno on je udaljen s radnog mjesta – rekla je Dadić pojasnivši kako će Kožul biti pod suspenzijom do pravomoćnosti presude, a o njezinu ishodu ovisi Kožulovo vraćanje na radno mjesto.
Policiji prijavljen u siječnju
Zadarska policija mladića je kazneno prijavila još 20. siječnja ove godine i to zbog zloporabe tuđih podataka, a nakon što im se mlada studentica požalila da joj je netko na internetskim portalima Facebook i Iskrica otvorio lažne profile, objavio fotografije, dva broja mobitela, kućni broj telefona te naveo njezinu kućnu adresu kao mjesto javnog okupljanja za sve one koji bi željeli diskretna druženja zbog seksa i razmjenjivanja partnera. Preuzevši joj fotografije s originalnog profila, među kojima i one njezinih prijatelja, uredio je album koji je nazvao “sve moje ljubavi”, a za mjesto gdje su snimljene napisao je “gdje god me se odvelo”. Ovoj, inače odličnoj studentici pete godine na zadarskom Sveučilištu, tog 20. siječnja, dok je bila na praksi, telefoni su se “užarili” od poziva s njoj nepoznatih brojeva, a u svega posla sata na mobilnim aparatima registrirano je 17 poziva. Ništa ne sluteći djevojka je uzvratila pozive na prva tri broja nakon čega joj je bilo sasvim jasno što se dogodilo. Odmah se uputila na policiju i tamo prijavila nepoznatog počinitelja, a svega tri dana kasnije, nakon što je policija izvršila uvid u komunikacijske izliste nadležnog operatera IP adresa (Kožulova kućna) dovela je do počinitelja. Suočen s dokazima mladić je kako smo doznali, policajcima sve priznao te im uručio lozinke spornih internetskih profila. A osim što ih je izradio za 23-godišnjakinju, pokazalo se da je isto učinio i njezinoj godinu dana mlađoj prijateljici, inače svojoj susjedi i poznanici. No, njezini podaci nisu bili istiniti pa je djevojka prošla neusporedivo bolje.
Neugodnosti zbog brojnih poziva raznih pohotnika u slučaju prve djevojke trpila je i cijela njezina obitelj, a sve se to odrazilo i na njezino zdravlje i nastavak školovanja. Kako se radeći preko student servisa sama uzdržavala, djevojka nije bila sposobna raditi, a propustila je i ispitne rokove koji su u to vrijeme uslijedili. 
Istovremeno, mladić je i dalje radio na svom radnom mjestu, a lažne profile u nekoliko joj je navrata i nakon prijave policiji reaktivirao pa je bila prisiljena mijenjati brojeve mobitela.
Mladiću prijeti novčana, ali i zatvorska kazna
“Slučaj Facebook” u to je vrijeme otvorio je i žustru raspravu na Gradskom vijeću između oporbene, SDP-ove vijećnice Sabine Glasovac i gradonačelnika Zvonimira Vrančića, a kako Grad Zadar tada nije raspolagao službenim informacijama iz nadležnih institucija, do podizanja optužnog prijedloga ništa se nije poduzimalo.
Ovo je ujedno i prvi slučaj koji je zbog Facebooka i Iskrice dospio na Općinski sud u Zadru, a prošle godine isti se sud bavio i prvom sudskim postupkom zbog seksualnog mobinga u Hrvatskoj. U potonjem su na vidjelo isplivali nedostaci u zakonu koji nije prilagođen modernom dobu, odnosno koji niti jednim svojim člankom ne opisuje konkretno seksualno uznemiravanje na radnom mjestu, što čini se, ipak u “slučaju Facebook” neće biti sporno. Naime, Kožul je prijavljen za kazneno djelo pod člankom 133., stavak 1. Kaznenog zakona, a prema kojemu je onom “tko bez privole
građana protivno uvjetima određenima u zakonu prikuplja, obrađuje ili koristi njihove osobne podatke ili te podatke koristi suprotno zakonom dozvoljenoj svrsi njihova prikupljanja”, a za takvo djelo zapriječena je kazna od 150 dnevnih dohodaka ili kazna zatvora do šest mjeseci. Apsurd u cijeloj priči je što je mladić svoju karijeru stavio na “kocku” navodno zbog osvete djevojkama koje je smatrao krivima za svoje ljubavne probleme, odnosno raskid veze.