Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Renesansa starih paških jela (FOTOGALERIJA)

Autor: Josip Portada

12.05.2013. 22:00
Renesansa starih paških jela (FOTOGALERIJA)

Foto: Josip PORTADA



Na Branimirovoj obali u Pagu održana je manifestacija pod nazivom »Kužina otoka Paga« gdje su prikazana brojna jela pripravljena od otočnih namirnica i izvorna otočna pića. Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
– Pag je poznat po brendovima, po vrhunskim proizvodima koji su proslavili Pag u Hrvatskoj i u svijetu. Na ovoj manifestaciji su ugostitelji s otoka Paga prikazali svoje znanje u korištenju otočnih brendova i namirnica koje se koriste u pripremi otočnih jela, rekao je gradonačelnik Fabijanić.
Na manifestaciji »Kužina otoka Paga« jela i pića su izložili konoba »Bodulo«, bistro »Uhlinac«, UO »Diogen«, hotel »Pagus«, restoran »Na Tale« iz Paga, UO »Šimuni« iz Šimuna, konoba »Đardin« iz Kolana i »Dina« iz Dinjiške. Štand su postavili Centar za kulturu i Grad Pag i »Paška sirana«.
Manifestaciju je uljepšao nastup članica i članova grupe »Paška alka« koji su izveli dva renesansna plesa, članice i članovi KUD-a »Družina« koji su, uz pratnju mišnjica, izveli stare paške plesove te paška grupa »Duo kumpanji«. Na štandu Centra za kulturu i Grada Paga posjetiteljima su se dijelili baškotini, pandešpanj, kolačići i razni kolači proizvedeni u Benediktinskom samostanu sv. Margarite, pekarski proizvodi pekarnice »Vodice«, med, smokve, domaće vino, paška travarica, paški prošek i rožoj.
Zanimljivo je bilo i na štandu »Paške sirane« gdje su se dijelili razni sirevi, a Dubravko Vitlov, čokolatijer iz Zadra je radio razne kombinacije sira s čokoladom. Manifestacija je imala natjecateljski karakter, a pobijedio je restoran »Bodulo« iz Paga.