Reformisti predlažu apartmane s jednom zvjezdicom

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Zvonko KUCELIN

Saborska zastupnica Hrvatske stranke reformista, Vesna Sabolić, jučer je na novinskoj konferenciji iznijela detalje vezane uz prijedlog novog Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti. Prvo čitanje održano je u Saboru proteklog petka, a u raspravi je sudjelovala i Sabolić u ime Kluba zastupnika DC-a, Novog vala i Reformista, ukazavši na nekoliko nedostataka ovog prijedloga.

Jedan od najintrigantnijih prijedloga novog Zakona o ugostiteljstvu, koji će dio građana dočekati s oduševljenjem, odnosi se na kategorizaciju apartmana i soba s jednom zvjezdicom. Ovakva praksa u našem je turizmu još nepoznata, ali Reformisti je predlažu upravo zbog smanjenja sive zone, odnosno mogućnosti bavljenja turizmom i građanima koji imaju vrlo skromne prostore za najam. No, time bi, kaže Sabolić, pomogli i mladim turistima koji bi rado unajmili jeftin smještaj.

- Predlažemo da se omogući kategorizacija s jednom zvjezdicom za sobe, apartmane, studio apartmane i kuće za odmor. Ugostiteljska djelatnost mora se brzo prilagođavati uvjetima na tržištu turizma i ako postoji potražnja, treba omogućiti početni ulazak građana u ugostiteljsku djelatnost bez prevelikih formaliziranja, uz uvjet osnovne urednosti i čistoće. Novi trend, u kojem naše stare gradske jezgre opsjedaju turisti koje privlači noćni život, kulturna ili gastronomska ponuda našega grada, diktira i nova pravila. Turisti traže smještaj u najužem centru grada, smještajnih kapaciteta ima, ali oni često ne mogu udovoljiti strogim zahtjevima za kategorizaciju - kaže Sabolić.

Reformisti smatraju da ova praksa ne odgovara nikome, ni građanima, ni turističkoj zajednici, ali ni lokalnoj zajednici i državi. Zbog toga i predlažu pojednostavljenje uvjeta za najam soba i apartmana koje je i u skladu sa ciljevima Strategije razvoja turizma u RH koji nalaže pojednostavljivanje pravnih okvira najma turističkih kapaciteta.

Reformisti su u prijedlogu novog zakona naznačili i odredbu za koju vjeruju kako bi potaknula inovativnost i raznolikost ustanova i udruga.

Njihova saborska zastupnica tako je spomenula odredbu kojom se daje mogućnost obavljanja ugostiteljske djelatnosti čak i umirovljeničkim i vatrogasnim udrugama. A vezano za odredbe kojima se nekim ustanovama u kulturi, kao što su muzeji i galerije, omogućuje da po posebnim uvjetima obavljaju ugostiteljsku djelatnost, reformisti imaju zanimljiv prijedlog kojim bi se isto to omogućilo svim ustanovama u kulturi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno