Snažno i potresno svjedočanstvo boli i nade

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA
Petrov (u sredini) s predstavljačima Antom Mihićem i Šenolom Selimovićem

Kako se nositi s gubitkom i dubokom boli nakon smrti djeteta, gdje i kako pronaći poticaj za daljnji život, treba li bol podijeliti s najbližima ili je lakše patnju skrivati, samo su neka od teških pitanja i dilema koje propituje zadarski književnik Darko Petrov u svojoj knjizi "Bol u vremenu - Gdje se vrijeme i vječnost prožimlju" koja je predstavljena u ponedjeljak u Gradskoj knjižnici Zadar. Knjigu je izdala nakladnička kuća Logos, a riječ je o snažnom i potresnom autobiografskom djelu Darka Petrova u kojem je s čitateljima podijelio strašnu sudbinu kada je 28. siječnja 2007. godine kao putnik u vozilu u teškoj prometnoj nesreći na Dugom otoku poginuo njegov šesnaestogodišnji sin Jošua. O knjizi su, uz autora, u prepunoj Multimedijalnoj dvorani knjižnice govorili moderator na promociji mr. sc. Šenol Selimović i ravnatelj Knjižnice u Salima, dip. teolog Ante Mihić.

Kako je uvodno kazao Selimović, riječ je o knjizi koja nikad nije trebala biti napisana, već proizlazi iz nepozvane zbilje u kojoj se nije mogla predvidjeti strašna prometna nesreća u kojoj je poginuo mladi Jošua, nakon čega je njegov otac smogao hrabrost podijeliti s javnošću ovo nesvakidašnje, rubno iskustvo.

- U povijesti je mnogo primjera kako upravo tragedije kao dio ljudskog života nose velika djela i potiču na duboke misli, a ovaj neočekivani tragičan događaj u životu Darka Petrova i njegove obitelji rezultirao je knjigom koja ima filozofsko i teološko značenje, kazao je mr. sc. Šenol Selimović, te naglasio kako knjiga, uz sam opis tragičnog događaja gubitka djeteta, ima posebnu vrijednost u pokušaju pronalaska izlaza u budućnosti življenja i vjeri u ponovni susret.

U knjizi je naglašena upravo duhovna dimenzija tragedije, gdje autor potpuno otvoreno progovara o teškim životnim pitanjima, a pronađeni odgovori unose u novi hod život omogućen vjerom. Autor je svojim djelom, kako je naglasio predstavljač knjige Ante Mihić, otvorio mnoge poglede koji se otvaraju pred čovjekom u najtežim trenucima kao što je gubitak djeteta - od krize vjerovanja, rezignacije do povratka vjeri.

- Ova fascinantna knjiga je svjedočanstvo boli i nade, autor knjige je kroz tugu i bol nagovijestio Isusa Krista. Knjiga je istodobno nevjerojatan izazov, kao živo meso i ustreptali duh. Knjiga je to dubokog proživljenog iskustva. Na prvim stranicama Darko Petrov opisuje svoga sina Jošuu. Oni su otac i sin, ali i prijatelji. A onda dolazi smrt ni od koga zvana, s njom patnja i mnoge dileme može li se vratiti vrijeme, je li trebao ostati kući i slično, istaknuo je Mihić, navodeći kako su u knjizi iznesena brojna pitanja koja si postavljaju ljudi u najvećoj patnji.

Pisac knjige Darko Petrov, Zadranin i Brbinjac, kazao je kako razum u trenucima tako velikog gubitka želi dokučiti nedokučivo te kako čovjek vjere treba uvijek gledati prema naprijed misleći na ono što mu je najdragocjenije.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno