U travnju se u Zadarskoj županiji zaposlilo 1.029 osoba

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Kuhari među najtraženijim zanimanjima

Početak turističke sezone, sezonska zapošljavanja, javni radovi, zapošljavanje bez zasnivanja radnog odnosa doprinijeli su smanjenju nezaposlenosti u Hrvatskoj. Pozitavn trend smanjenja nezaposlenosti u Hrvatskoj nastavljen je u travnju na razini cijele države, pa je tako krajem travnja na evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje bilo 290.569 nezaposlenih.

U Zadarskoj županiji krajem travnja na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Zadar registrirano je 8.464 nezaposlene osobe što je u odnosu na ožujak smanjenje od 10,04 posto. U odnosu na travanj prošle godine riječ je o znatnom smanjenju broja nezaposlenih osoba od 26,49 posto.

Od ukupnog broja nezaposlenih osoba njih 1.284 zaposlenje traži po prvi put, što je u odnosu na ožujak smanjenje za 7,09 posto, dok je u odnosu na lanjski travanj riječ o smanjenju za 26,75 posto.

Novoprijavljenjih je u travnju na zadarskom Zavodu za zapošljavanje bilo 594 što je za 27,91 posto manje nego krajem prošlog mjeseca, a istovremeno je za 3,10 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine. Od tog je broja njih 332 došlo izravno iz radnog odnosa, iz neaktivnosti 203 osoba, iz redovonog školovanja 52 osobe.

U travnju su s evidencije Zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Zadar brisane 1.644 nezaposlene osobe od čega se njih 1.029 zaposlilo temeljem radnog odnosa, što je u odnosu na travanj prošle godine povećanje od 15,59 posto.

U prošlom mjesecu u Zadarskoj županiji prijavljeno je 1.119 slobodnih radnih mjesta što je za 81,66 posto više nego u travnju prošle godine. Najviše su se tražila zanimanja koja su aktualna u sezoni, konobari, prodavači, kuhari, ali i administrativni službenici, medicinske sestre, radnici na održavanju, čistačice, upravni pravnici, pomoćni kuhari.

Tijekom travnja realizirana je 971 potreba za radnicima, a novčanu naknadu koristilo je 1.850 nezaposlenih.

Sezona je, očekivano donijela smanjenje stope nezaposlenih, odnosno povećanje stope zaposlenosti, što se i očekivalo. Ipak, ohrabrujući su podaci da nekoliko mjeseci zaredom Zadarska županija bilježi smanjenje stope nezaposlenosti, bez obzira je li riječ o sezonskom zapošljavanju ili ne.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno