Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

“Liječnici u Njemačkoj rekli su nam da dođemo što prije”

12.05.2016. 22:00
“Liječnici u  Njemačkoj  rekli su  nam da  dođemo  što prije”


Davidu je operacija prijeko potrebna jer mu se uslijed naglog rasta kralježnica u samo nekoliko mjeseci iskrivila s prijašnjih 50, na 80 posto
Učenici Gimnazije Franje Petrića u srijedu su u HNK Zadar  održali humanitarni koncert za 9-godišnjeg Davida Babca iz Poljica.
 David od rođenja boluje od spine bifide, tj. rascjepa kralješnice. Prikovan je uz invalidska kolica, a kako mu se, zbog naglog rasta, stanje u posljednje vrijeme pogoršava i kralješnica mu se krivi, potrebna mu je operacija u njemačkom gradu Klausbadu. Zahvat stoji enormnih 70 tisuća  eura, a kako Davidova obitelj nema tih sredstava, gimnazijalci MIOC-a  odlučili su pružiti im ruku dobrote i pomoći.
Danijela Babac, Davidova majka zahvaljuje se učenicima i djelatnicima Gimnazije Franje Petrića na humanitarnom koncertu i pomoći njezinom sinu i pojašnjava kako je došlo do suradnje.
– Iz MIOC-a svake godine održe humanitarni koncert za nekoga kome  je potrebna pomoć. Iz škole su kontaktirali Centar za socijalnu skrb i tamo su ih uputili na nas, jer znaju da planiramo s Davidom ići na operaciju kralješnice u Njemačku, objašnjava Danijela početak suradnje sa zadarskom školom.
Davidu je operacija prijeko potrebna jer mu se uslijed naglog rasta  kralješnica u samo nekoliko mjeseci iskrivila s prijašnjih 50, na 80 posto.  Liječnici u Hrvatskoj, pojašnjava Davidova majka, još bi čekali s operacijom, a do tada se on može potpuno iskriviti.
Mogao bi i prohodati
– Liječnici u Hrvatskoj, čiji rad uvažavam, čekali bi još nekoliko godina  da David naraste, a tada bi mu ugrađivali fiksatore koji zaustavljaju rast.  Međutim, liječnici u Njemačkoj rekli su da dođemo što ranije, a termin  bismo mogli dobiti već krajem kolovoza, istaknula je Danijela.
Cilj operacije je zaustaviti daljnje iskrivljenje kralješnice zbog koje pate unutarnji organi.
– Zašto trebam čekati da mi dijete pati još nekoliko godina i da onda  kažu gdje ste dosad bili, pita se Davidova majka.
A ovaj je dječak od svog rođenja prošao kroz nekoliko operacija. Već  prvog dana života operiran je na Rebru u Zagrebu, s dva mjeseca  ugrađivali su mu pumpicu u glavu zbog hidrocefalusa, a to su učinili i  šest mjeseci kasnije. S nepune dvije godine David je bio na operaciji testisa, prije četiri godine na operaciji krajnika, a posljednja je bila operacija  tetiva.
– Iako je u kolicima, David ima osjet u nogama do koljena i uspije se uz  pomoć podignuti, ali ne može samostalno hodati. U posljednje vrijeme  od iskrivljenja kralješnice iskočili su mu zglobovi, noge su mu deformirane, a kao roditelj ne želim više čekati, moram poduzeti sve kako bih pomogla svom djetetu, kazala je Danijela.
Najprije su se za pomoć za operaciju u Njemačkoj, dodaje, obratili HZZO-u, ali da bi država zahvat financirala potrebna je preporuka obiteljskog liječnika, što im on ne želi dati jer kaže kako vremena za operaciju  još ima.
– Nedavno je u Njemačkoj operirano četvero, petero djece iz Hrvatske i  kod svih je operacija bila uspješno. David vremena za čekanje nema, jasna je Danijela i dodaje kako su pojedini liječnici za Davida kazali kako ga  ne bi otpisali niti za hodanje.
– Nitko ne bi bio sretniji od nas kad bi on samostalno stao na noge, ali  idemo korak po korak, skromno će Danijela.
Snalaze se
David pohađa drugi razred OŠ Zadarski otoci, po redovnom programu, a njegova majka sa smiješkom kazuje kako je on vedar i jako aktivan  dječak.
– Voli ići u školu, družiti se s prijateljima.
Ovoj obitelji svaka pomoć je dobrodošla. Suprug ne radi, imaju 4-godišnju kćerkicu Nikol, Danijela ima status njegovateljice, a za dva mjeseca treba roditi treće dijete. S Davidom odlaze na česte kontrole u Zagreb  što je sve financijski dosta iscrpljujuće.
– Status njegovateljice dobila sam jer Davida treba svaka tri sata katerizirati i ne može bez mene nigdje. Živimo od mojih prihoda i Davidove  invalidnine, ali ne žalim se, snalazimo se, rekla je Danijela.
Ipak, za skupu operaciju u inozemstvu nemaju sredstava, a David zaslužuje priliku za bolji i kvalitetniji život.


Pomoći ćete moći uskoro


Davidova majka Danijela pojašnjava kako želi da ova humanitarna akcija bude  transparentna, stoga će Udruga Aurora sa sjedištem u Zagrebu uskoro otvoriti broj  žiro računa gdje će se moći uplatiti novčana sredstva za pomoć njezinom sinu. Broj  žiro računa i sve ostale podatke objavit ćemo u tiskanom i web izdanju Zadarskog  lista čim on bude otvoren.
Zadrani su se do sada iskazali u brojnim humanitarnim akcijama, stoga vjerujemo  kako će i akcija za pomoć Davidu, da ode na potrebnu operaciju u Njemačku, također biti uspješna.