Glagoljaška baština riznica vrijednosti koja određuje hrvatski nacionalni identitet

Slika korisnika admin
Velimir BRKIĆ

Na prigodnoj svečanosti u hotelu Adria u Biogradu na Moru gradonačelnik Ivan Knez jučer je otvorio impozantni Međunarodni znanstveni skup Fenomen glagoljice, koji se održava u Biogradu i Zadru.

- Tijekom dva dana govorit će se o fenomenu glagoljaštva i višestoljetnoj tradiciji glagoljanja na našem području, kazao je Knez.

Pritom se zahvalio svima koji su doprinijeli da se nakon znanstvenog skupa pod nazivom "Glagoljica u biogradskom kraju" održi i ovaj međunarodni skup, na kojem će izlagat ukupno 40 izlagača, od toga osam iz inozemstva: Udina, Moskve, Tokija Ljubljane, Beča i Gradišća.

- Mi smo prvenstveno turistički grad i u službi kulturnog turizma u Industrijskoj zoni smo ostavili četiri hektara za glagoljaški park, buduću biogradsku atrakciju s pogledom na Biograd, Pašmanski kanal i Kornate, na kojoj će biti i zvjezdarnica ili astronomski opservatorij te biopark, poručio je prvi čovjek ovoga grada.

Međunarodni znanstveni skup organiziraju Grad Biograd i Sveučilište u Zadru. Suorganizatori su Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Staroslavenski institut iz Zagreba, Zadarska nadbiskupija, Zadarska županija i Ogranak Matice Hrvatske u Zadru.

- Naša hrvatska glagoljaška baština, kao izvorno hrvatska, prava je riznica vrijednosti koja na poseban način određuje hrvatski nacionalni identitet, a zadarsko-biogradska dionica glagoljaške baštine važan je čimbenik svehrvatske glagoljaške pismenosti, rekao je Božo Došen, inicijator i predsjednik Organizacijskog odbora.

Fenomen glagoljice, kaže, rezultat je spoznaje da je gospodarski i svaki drugi razvitak grada nemoguć bez utvrđivanja kulturne povijesti.

- Biograd je tijekom povijesti rušen u dva navrata, a tijekom Domovinskog rata vukovi s istoka ga htjedoše do temelja uništiti, no bili su neuspješni u svojim namjerama. Sad je nekadašnji glavni grad Sidraške republike, grad budućnosti, grad mladosti, uz daleko uvažavanje pravih i istinskih vrijednosti, zaključio je Došen.

Hrvatsku himnu Lijepa naša domovino i pjesmu Arsena Dedića izvela je Ana Deur učenica OŠ Biograd, Odjela glazbene škole, čijim je orkestrom ravnao mentor Željko Drevtić. Voditeljica je bila Branka Pelicarić s Radio BnM-a.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno