Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Povijest je i povijest društva i gospodarstva

12.05.2017. 22:00
Povijest je i povijest društva i gospodarstva


Jučer je na Odjelu za povijest Sveučilišta u Zadru održan okrugli stol na temu Istraživanje povijesti pomorstva: postignuća i kretanja. Na javni poziv odazvali su se većinom studenti povijesti, ali i drugih odjela Sveučilišta, te nekoliko zadarskih srednjoškolaca koje ova tema posebno zanima. Sudjelovali su prof.dr.sc. Mithad Kozličić, doc.dr.sc. Mateo Bratanić, izv.prof.dr.sc. Milorad Pavić i doc.dr.sc. Sanda Uglešić.
– Povjesničari pomorstva u Zadru su posebna grupacija unutar odjela za povijest koja istražuje pomorstvo, za razliku od drugih odjela za povijest u Hrvatskoj koji takvu grupaciju nemaju. Mi smo specijalizirani za povijest pomorstva, zasad nas je četvero, a najstariji je prof. Kozličić koji je sve pokrenuo. Htjeli smo da šira javnost malo vidi što je to povijest pomorstva i čime se mi bavimo, da vide da povijest nije samo povijest politike i ratovanja, nego i povijest društva i gospodarstva. Pomorstvo je grana koja je izgradila Hrvatsku, posebno jadransku, na razini na kojoj ona danas postoji, kaže prof. Bratanić.
Okrugli stol bilo je prvo događanje ovog tipa namijenjeno javnosti.
– Otvorenost je naša osnovna kategorija jer ne radimo sami za sebe. Srednjoškolci danas vide da je povijest puno više od onog što uče u srednjoj školi, da su povijest ljudi koji žive u svakodnevnim okolnostima. To je ono što ih zanima i čime su najviše fascinirani, kazao nam je Bratanić.